Elena Simó: «Els paradistes ens hem d'adaptar als nous temps per poder celebrar 90 anys més»

Presidenta de l'associació de concessionaris i venedors del Mercat del Triomf de Terrassa

Mercat del Triomf de Terrassa
Mercat del Triomf de Terrassa | Anna Mira
19 de setembre del 2018
Actualitzat a les 15:46h
El Mercat del Triomf o de Sant Pere celebra aquest dissabte 22 de setembre noranta anys de vida amb una gran festa ciutadana i un homenatge als paradistes que van formar part del mercat els primers anys d'existència. Un mercat construït l'any 1928 que amb els anys ha anat canviant però que segueix ben viu i amb moltes ganes de seguir noranta anys més al servei del barri de Sant Pere de Terrassa.

- El Mercat celebra 90 anys, com ho celebrareu?

- Hem organitzat diferents activitats durant tot el dia per donar a conèixer l'efemèride als veïns i terrassencs. A dos quarts d'una del migdia vindran antics paradistes i els retrem un homenatge per la seva tasca al mercat.
 

Mercat del Triomf de Terrassa l'any 1928. Foto: Cedida


Tot seguit farem un vermut popular amb copes de cava, gentilesa dels vint-i-quatre paradistes actuals. Més tard, a dos quarts de nou del vespre farem un concert a càrrec d'un artista del barri i ball popular de versions fins a la mitjanit.

- Com va néixer el Mercat de Sant Pere?

- La mestressa de Can Pous va cedir aquest lloc a l'Ajuntament per fer un mercat municipal amb la voluntat que això fos un punt de trobada de veïns i comerciants de la zona. De fet, els meus besavis ja venien amb el carro des d'Ullastrell a vendre la fruita aquí. Per mi ha estat un descobriment conèixer els inicis d'aquest lloc.

- Com era el mercat dels anys 30?

- Evidentment no té res a veure amb el que hi ha avui en dia. Normalment a dins hi havia la carnisseria i a fora era el lloc per les parades de fruita i verdura. A més a més, veient fotos antigues se'm posa la pell de gallina de veure les parades plenes, els homes encorbatats i les dones amb faldilles precioses... El dia de mercat era molt important.
 

Grup de venedores els anys 50 del Mercat del Triomf de Terrassa Foto: Cedida



- Quin valor té avui en dia el mercat?

- Aquí som una gran família i encara hi ha molts ciutadans que valoren el producte de proximitat, el tracte amb la gent, però tot i això les coses han canviat.

- En quin sentit?

- Abans la gent es llevava d'hora per venir a comprar el producte del dia, ara, en general, aprofitem fins a l'última hora del dia i els mercat entre setmana tanca a les dues del migdia. Hem de reconèixer que els mercats no donem gaires facilitats al jovent.

- Hauria de canviar el model de mercat perquè no acabin desapareixent?

- Està clar que els mercats, com la resta de coses, s'han d'adaptar als nous temps. Alguns ja han començat a fer-ho modificant els horaris o creant nous serveis com el repartiment del producte del mercat a domicili, l'oferta d'espais wifi o la creació de fires de degustació, per exemple.

- El Mercat del Triomf de Terrassa va en aquesta línia?

- Per què no? Hem de pensar quines opcions tenim i quines poden funcionar per celebrar 90 anys més. Ara, per exemple, farem també la fira del bolet, una altra manera d'atraure la gent al mercat. Cal que ens obrim encara més al barri i sobretot al jovent però és un procés generacional que amb el temps anirà canviant.
 

Mercat del Triomf de Terrassa Foto: Anna Mira

Arxivat a