L'oposició veta el govern de Vega (PSC) en la gestió de residus de Terrassa

L'equip de govern titlla el ple extraordinari de "partidista" a nou mesos de les eleccions municipals

Intervenció del representant de les associacions de veïns al ple extraordinari de recursos.
Intervenció del representant de les associacions de veïns al ple extraordinari de recursos. | Anna Mira
18 de setembre del 2018
Actualitzat el 19 de setembre a la 13:03h
Ja fa força mesos que la neteja o més ben dit, la brutícia que hi ha als carrers, places i avingudes de Terrassa és un tema de conversa de molts ciutadans. Aquest dimarts 17 de setembre s'ha celebrat un ple extraordinari per tractar aquesta qüestió d'un servei municipal que tots els grups de l'oposició han descrit "d'ineficient". 

Un ple que van proposar en un principi TeC i ERC però que s'hi van sumar tots els altres grups de l'oposició (PDeCAT, Cs, CUP i PP) i on hi ha hagut critiques i retrets a la gestió política, representada pel tinent d'alcalde de Territori, Marc Armengol. Les forces polítiques consideren que s'ha descuidat la ciutat i exigeixen que s'apliquin mesures correctives per revertir la situació. 

En concret, des de l'oposició plantegen la creació d'un Observatori de Residus de Terrassa que ampliï l'actual Taula de Residus i que tingui més autonomia i serveixi com a organisme de participació ciutadana. Una altra de les reclamacions imprescindibles per revertir l'actual situació de neteja de Terrassa és la creació d'un conctracte programa, un document a través del qual s'estableixin les obligacions i responsabilitats de l'empresa pública Eco-equip.

El portaveu de TeC, Xavier Matilla, ha retret a l'executiu que la seva "deixadesa" durant el mandat ha aconseguit "estigmatitzar els residus a Terrassa" en lloc de fer entendre als ciutadans que els residus "s'han de valorar". En la mateixa línia, el portaveu d'ERC-MES, Isaac Albert, ha expressat el seu malestar cap a l'acció política i ha assegurat que "Eco-equip és espatllar una eina que era un exemple i una enveja del sector".

​Ha estat un debat de gairebé tres hores molt dur amb retrets i acusacions de l'oposició al govern i viceversa i amb un clar to electoral en algunes de les intervencions. Armengol s'ha limitat a explicar la complicada situació que va patir l'empresa municipal durant la crisi i a retreure als portaveus la seva falta d'assistència a la Taula de Residus. Una actitud de falta d'autocrítica que ha estat fortament criticada pels diferents grups amb representació al Ple. No obstant això Armengol ha assegurat que "aquest tema és una prioritat per l'equip de govern, el repte és gran, venim de molt avall i és un tema de ciutat que ens preocupa". 

 

Un grup de contenidors desbordats amb brutícia al voltant. Foto: Albert Prieto


Per la seva banda, les entitats veïnals representades a la Taula de Residus també s'han sumat a les reivindicacions i les queixes a la gestió municipal i un dels seus representants han exposat la seva voluntat de col·laborar per millorar la gestió. De tota manera, han fet públics els seus retrets a les més de trenta propostes que han fet durant els últims anys i que no han rebut resposta "en principi les tractarem a la reunió del pròxim mes d'octubre", han assegurat.

Com era de preveure, la proposta de resolució s'ha aprovat amb la negativa del govern socialista i l'oposició els ha demanat més transparència i planificació per arribar a les exigències de la Unió Europea en matèria de reciclatge de cara el 2020. Igualment han retret al govern local la inacció davant de diferents propostes de resolució que els diferents grups han presentat durant anys al govern socialista.

Des del PDECat, Miquel Sàmper, malgrat que durant els primers dos anys va compartir govern amb els socialistes, i ha assegurat que "no ens sentim còmodes presentant aquesta moció" ha volgut sumar-se al clam de l'oposició per posar sobre la taula les diferents propostes de millora. 

Pel portaveu de Ciutadans, Javier González, ja n'hi ha prou "els ciutadans de Terrassa estan farts de promeses incomplides i cansats de pagar més i rebre menys". Des de la CUP, Marc Medina, ha qualificat la gestió pública d'errònia "quan les solucions són a curt termini es cronifiquen". Medina ha posat l'exemple de la municipalització de l'aigua on assegura que s'han fet processos que no existeixen en la gestió de residus i que s'haurien d'implementar per millorar-ne la gestió.

Finalment, el representant popular, Alex Rodríguez ha assegurat que la causa de la deixadesa de Terrassa és per "l'esgotament" del Partit Socialista al capdavant de la gestió municipal i ha assegurat que després de quaranta anys "ja no tenen més idees".

Terrassa és una de les poques ciutats grans de l'Estat on la gestió dels residus és pública. Ho és des de l'any 1982 quan es va crear l'empresa Eco-equip. El passat mes de juliol l'oposició va tombar el Pla de Residus 2018-2030 per la falta del contracte programa. Avui, l'equip de govern ha anunciat que tornarà a portar el document al ple de novembre amb la voluntat que tiri endavant i marqui les línies d'actuació de la ciutat pels pròxims anys en matèria de residus.