Arrenca l'Aula de Música Tradicional Terrassenca

Es podran fer cursos de gralla, la tarota, el tabal, l’acordió diatònic, el violí i el sac de gemecs

Roda de premsa de presentació de l'Aula de Música Tradicional Terrassenca.
Roda de premsa de presentació de l'Aula de Música Tradicional Terrassenca. | Cedida
Redacció
18 de setembre del 2018
La Casa de la Música de Terrassa i l’entitat cultural La Xemeneia impulsen l’Aula de Música Tradicional Terrassenca, un espai de formació pedagògica d’instruments tradicionals catalans. L’espai de Creació Musical El Vapor acollirà la majoria dels cursos, que es plantegen amb una periodicitat trimestral i amb diversos nivells d’aprenentatge.

La gralla, la tarota, el tabal, l’acordió diatònic, el violí i el sac de gemecs són els instruments que es treballaran d’octubre a desembre amb sessions setmanals a càrrec de professors terrassencs. El projecte pedagògic es basa en l'aprenentatge pràctic a partir de cançons tradicionals sobretot tenint en compte les propostes dels propis alumnes.

Les preinscripcions es tancaran el proper divendres 21 de setembre. Fins a dia d'avui hi ha 35 alumnes preinscrits, d'entre 11 a 60 anys, principalment amb nivells bàsics o d’iniciació.

La denominació d’Aula de Música tradicional terrassenca (AMTT) neix fa gairebé 3 anys de la mà de l’entitat terrassenca La Xemeneia arran de la necessitat de trobar espais d'aprenentatge i formació en la pràctica d'instruments tradicionals per acompanyar les actuacions de les entitats de cultura popular i tradicional. A Terrassa hi ha una gran massa social vinculada als grups de Cultura Popular i Tradicional. La Xemeneia va detectar que aquestes entitats incorporen la música d’arrel en les seves activitats, però en la majoria de casos els seus membres no coneixen a fons l’instrument ni el repertori i per això va començar a organitzar els cursos d’instruments tradicionals.

Després d'uns mesos de funcionament intermitent, els tallers de l’A.M.T.T. es reprenen per un acord entre La Xemeneia i la Casa de la Música de Terrassa per impulsar i gestionar els cursos de manera més professional. La Xemeneia traspassa la gestió de les inscripcions d’alumnes, la coordinació de professorat i de l’espai a la Casa de la Música de Terrassa.

La major part del professorat són músics terrassencs que desenvolupen la seva professió musical a la ciutat: Carles Llongueres, Roger Aulet, Biel Grimau, Marc Casanovas, Pere Jané, Núria Lozano i Carol Duran. Es plantegen 11 sessions amb grups reduïts d’entre 2 i 5 persones per cada instrument, agrupades per nivell (inicial, bàsic, mitjà o avançat ) i per edats similars.

Cançons de Taverna

A més a més, dos divendres al mes hi haurà una trobada musical de caire desenfadat “cançons de taverna”. Són sessions gratuïtes, obertes i optatives tant als alumnes de l’AMTT com als alumnes del Mòdul Tradicional del Conservatori de Terrassa per mirar de treballar conjuntament un repertori de cançons populars amb l’objectiu de tocar-les pels carrers o bars de la ciutat. Aquestes trobades estaran dirigides per l’acordionista terrassenca Núria Lozano i el músic Carles Llongueres, membre dels Ministrils del Raval. Les dates de les cançons de taverna són: el 19 i 26 d'octubre, el 9 i 23 de novembre i el 14 i el 21 de desembre.