Rubí celebra els 100 anys de ferrocarril pensant ja en el futur: trens cada 5 minuts

Es preveu una segona estació a La Llana

Acte de descobriment del nom del tren
Acte de descobriment del nom del tren | Territori
Redacció
17 de setembre del 2018
Actualitzat a les 14:50h
Rubí ha commemorat aquest diumenge a la tarda el centenari de l'arribada del tren a la localitat vallesana. Ha estat una festa amb activitats infantils per als més petits, com ara un trenet circular, música i alguns tallers, però sobretot ha estat una festa per recordar el passat del tren i el de la nostra ciutat, així com pensar ja en el futur del ferrocarril a Rubí.

La comitiva institucional ha estat encapçalada pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que ha arribat a Rubí en tren, l'alcaldessa, Ana Maria Martínez, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font. En primer lloc han visitat l'exposició Cent anys de tren, que fins al gener podrà visitar-se a l'Antiga Estació i que inclou imatges de diversos arxius (veure notícia).

Després, la comitiva s'ha traslladat al vestíbul superior de l'estació, on s'ha inaugurat l'exposició Centenari de l'arribada del ferrocarril. Joan Carles Salmerón, historiador i gran expert en la matèria, ha explicat als assistents les particularitats d'aquesta exposició, que també s'ha plasmat en un llibre commemoratiu que recull anècdotes i curiositats dels usuaris.

Finalment, les vies han protagonitzat un altre dels moments més esperats de la jornada: el bateig d'un tren amb el nom de Rubí. Un tren de la sèrie 113 ja llueix el nom de la ciutat amb les imatges més representatives del municipi: el Bòdum, l'església de Sant Pere, el Castell i la nova Biblioteca. Finalment, s'ha pogut visitar un tren Brill, un dels primers automotors que va tenir la xarxa i que va ser retirat del servei l'any 1971.

"Al llarg d'aquests cent anys, el tren ha fet circular el progrés, l'activitat econòmica i el coneixement, però també records, emocions i mil i una històries personals", ha manifestat l'alcaldessa, tot destacant el vincle emocional dels rubinencs i rubinenques amb el ferrocarril. Conscient de les demandes de la ciutat, el conseller Calvet ha anunciat que "posarem en servei quinze trens nous per tal que la freqüència de pas a Rubí sigui només de cinc minuts.

Això vol dir que les aglomeracions que tenim ara les podrem portar millor". De la seva banda, el president d'FGC, Ricard Font, ha explicat que ja s'està treballant en un Pla de mobilitat del Vallès "que ens ha d'indicar en quin moment tindrem una segona estació de La Llana. Aquest és un repte conjunt que haurem de debatre tota la gent que pot ser beneficiària d'aquesta estació".