Els terrassencs ja poden pujar a l'autobús sense conductor

Circularà pel parc de Vallparadís fins el dimarts 18 de setembre

L'autobús autònom ÈRICA a Terrassa.
L'autobús autònom ÈRICA a Terrassa. | Anna Mira
14 de setembre del 2018
Actualitzat a les 15:36h
L'ÈRICA, l'autobús sense conductor, ja circula per Terrassa. Aquest divendres al migdia s'ha fet el viatge inaugural de l'autobús que estarà a la ciutat fins el pròxim dimarts 18 de setembre, ins de la Setmana de la Mobilitat 2018, quan seguirà la seva gira per altres ciutats catalanes com Sabadell, Girona, Reus, El Vendrell, Martorell i Vic. 

Inaugurat fa una setmana a Sant Cugat, on hi han pogut pujar fins a 3.000 persones, ara l'ÈRICA arriba a Terrassa. En concret, estarà al Parc de Vallparadís, davant de l'estació dels FGC i farà un trajecte pilot fins el pont de la piscina. El bus (anomenat Èrica per les inicials de les paraules elèctric, revolucionari, intel·ligent, compartit i amable). 
 
Es tracta d’un minibús 100% elèctric, amb capacitat per a 12 persones, climatitzat i accessible per a persones amb mobilitat reduïda. La iniciativa s’acompanya d’una carpa on es donarà informació sobre com funcionen els minibusos autònoms i sobre els canvis de planificació urbanística i de mobilitat que comportarà, en un futur, l’arribada dels vehicles autònoms.

El tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol, ha explicat que tenir l'ÈRICA a Terrassa "ens va molt bé per promocionar el transport públic, que en el futur passa per la mobilitat compartida, deixant enrere la individual". 

Aquest tipus de transport ja es pot veure en algunes ciutats de França, segons ha dit el director general de l'AMTU, Joan Prat, i vol ser una realitat a Catalunya l'any 2020. "Es tracta d'un vehicle que no vol substiuir cap línia d'autobús existent sinó de complementar-les en algun tram", ha especificat Prat. 
 

Foto de família amb la inauguració del bus autònom a Terrassa Foto: Anna Mira


El cost aproximat del bus autònom és de 230.000 euros, semblant al que pot costar una autobús regular. Armengol ha dit que a Terrassa hi hauria moltes possibilitats per implementar aquest tipus de transport ja sigui en zones peatonals o el mateix parc de Vallparadís. 

 

Com i quan es podrà pujar a l'autobús autònom?

El vehicle no portarà conductor, però sí tot tipus de sensors i processadors que permetin que funcioni de manera autònoma. Seguirà un recorregut que ha estat prèviament cartografiat per registrar tot allò que hi ha al seu voltant. En els desplaçaments, comptarà amb la presència d’operadors tècnics que acompanyaran als ciutadans i resoldran qualsevol qüestió o incidència.

El bus autònom farà uns 300 m de trajecte per cada sentit al tram de l’Horta dels Frares del Parc de Vallparadís, entre el pont del Cementiri Vell i el pont de l'avinguda de Jacquard. Circularà a uns 8 km/h i farà dues parades, d’inici i final de trajecte. Els horaris de funcionament seran els següents:
- Divendres, 14 de setembre: de15 h a 20 h
- Dissabte, 15 de setembre: de 12 h a 20 h
- Diumenge, 16 de setembre: de 12 a 20 h
- Dilluns, 17 de setembre: de 15 h a 20 h
- Dimarts, 18 de setembre: de 15 h a 20 h

És una activitat gratuïta i no cal fer reserva prèvia i té capacitat per a 12 persones (6 assegudes i 6 dretes) i pot arribar als 12 km/h. Utilitza energia elèctrica per moure’s, fent servir bateries d’ió-liti, i funciona durant 14 hores seguides.

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2018, que se celebra del 16 al 22 de setembre sota el lema "Combina i mou-te!", vol promoure els hàbits de mobilitat més segurs i saludables en els desplaçaments, ja siguin a peu, bicicleta, transport públic o vehicles elèctrics.
 

L'autobús autònom ÈRICA a Terrassa Foto: Anna Mira