L'autobús sense conductor arriba a Terrassa aquest divendres

Circularà pel parc de Vallparadís fins el dimarts 18 de setembre

Foto de família amb la inauguració del bus autònom de Sant Cugat.
Foto de família amb la inauguració del bus autònom de Sant Cugat. | Anna Mira
13 de setembre del 2018
Els terrassencs podran gaudir de l'autobús sense conductor a partir d'aquest divendres 14 de setembre. L'autobús eutònom ÈRICA circularà pel Parc de Vallparadís fins el 18 de setembre dins de la Setmana de la Mobilitat 2018. L'autobús es va posar en marxa la setmana passada a Sant Cugat del Vallès en un acte innaugural amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. 
 
Es tracta d’un minibús 100% elèctric, amb capacitat per a 12 persones, climatitzat i accessible per a persones amb mobilitat reduïda. La iniciativa s’acompanya d’una carpa on es donarà informació sobre com funcionen els minibusos autònoms i sobre els canvis de planificació urbanística i de mobilitat que comportarà, en un futur, l’arribada dels vehicles autònoms.

El viatge inaugural de l’ÈRICA a Terrassa tindrà lloc el divendres, 14, a les 13 h, amb
sortida i arribada davant l’Estació de FGC Vallparadís Universitat, al Parc de Vallparadís. Hi viatjaran el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol, el vicepresident de l’AMTU, Jaume Mauri, i el director general d’AVANZA, Valentín Alonso, que atendran als mitjans que ho desitgin.
 

Autobús autònom que circularà per Catalunya. Foto: Anna Mira


El bus (anomenat Èrica per les inicials de les paraules elèctric, revolucionari, intel·ligent, compartit i amable), circularà per un total de vuit municipis catalans. La gira ha començat a Sant Cugat del Vallés, i es podrà veure a Terrassa, i després a Sabadell, Girona, Reus, El Vendrell, Martorell i Vic. 

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2018, que se celebra del 16 al 22 de setembre sota el lema "Combina i mou-te!", vol promoure els hàbits de mobilitat més segurs i saludables en els desplaçaments, ja siguin a peu, bicicleta, transport públic o vehicles elèctrics.

Com i quan es podrà pujar a l'autobús autònom?

El vehicle no portarà conductor, però sí tot tipus de sensors i processadors que permetin que funcioni de manera autònoma. Seguirà un recorregut que ha estat prèviament cartografiat per registrar tot allò que hi ha al seu voltant. En els desplaçaments, comptarà amb la presència d’operadors tècnics que acompanyaran als ciutadans i resoldran qualsevol qüestió o incidència.

El bus autònom farà uns 300 m de trajecte per cada sentit al tram de l’Horta dels Frares del Parc de Vallparadís, entre el pont del Cementiri Vell i el pont de l'avinguda de Jacquard. Circularà a uns 8 km/h i farà dues parades, d’inici i final de trajecte. Els horaris de funcionament seran els següents:
- Divendres, 14 de setembre: de15 h a 20 h
- Dissabte, 15 de setembre: de 12 h a 20 h
- Diumenge, 16 de setembre: de 12 a 20 h
- Dilluns, 17 de setembre: de 15 h a 20 h
- Dimarts, 18 de setembre: de 15 h a 20 h

És una activitat gratuïta i no cal fer reserva prèvia i té capacitat per a 12 persones (6 assegudes i 6 dretes) i pot arribar als 12 km/h. Utilitza energia elèctrica per moure’s, fent servir bateries d’ió-liti, i funciona durant 14 hores seguides.