Arriba la Diada d'Avi Emili dels Castellers de Terrassa

Es faran diversos actes durant el cap de setmana

Redacció
13 de setembre del 2018
Actualitzat el 14 de setembre a les 11:29h
Com cada any els Castellers de Terrassa celebren, el segon cap de setmana de setembre, la Diada d'Homenatge a Emili Miró, l'Avi Emili. Enguany la Diada d'Avi Emili arriba carregada d'actes, començant per una taula rodona sobre torres humanes el dijous 13 de setembre al Centre Cultural a les 19 h.

Serà una xerrada-col·loqui amb la participació de Carles Bistué (antic cap de colla i president de Castellers de Terrassa), Carles Esteve (membre de la Nova Muixeranga d'Algemesí i periodista casteller) i Pere Rovira (fundador i antic president dels falcons de Barcelona). La temàtica girarà entorn de les torres humanes, en concret  tres de les tradicions diferents que coexisteixen als Països Catalans: els castells (al Principat), les muixerangues (al País Valencià) i els falcons (també al Principat).

L'acte serà una prèvia a l'exhibició de torres humanes del dissabte a les 19 h en què participaran els Falcons de Barcelona i la Muixeranga de Xàtiva. Un moment molt singular, ja que rara vegada es poden veure tres tipus de torres humanes dels Països Catalans en una mateixa actuació. El dissabte al matí, els blau turquesa faràn una exhibició castellera a la Llar Sant Llàtzer per als residents de la residència.

El diumenge a les 12 h, el Raval de Montserrat viurà el plat fort de la setmana, la Diada d'homenatge a Emili Miró. Una actuació destacada en el calendari de tot el món casteller i que ha aconseguit fer- se un lloc i repartir-se el focus d'atenció castellera amb les Festes de Santa Tecla, sempre coincidents en el calendari. L'actuació comptarà amb la presència dels Nens del Vendrell -colla d'on era originari Emili Miró-, dels Xiquets de Reus -colla fixa en aquesta actuació i que han sabut fer de Terrassa un lloc on tirar els seus millors castells- i els Xicots de Vilafranca -que retornen en aquesta actuació disset anys després.

Qui era Emili Miró?

Emili Miró i Fons (1900-1993) fou un vendrellenc estretament vinculat als castells i que va formar part de la fundació de les dues colles terrassenques, Minyons de Terrassa primer i Castellers de Terrassa l'any següent. En aquesta última va ocupar el càrrec de president
fins l'any de la seva mort. També va reunir una gran quantitat de documentació sobre els castells i la seva història que avui es conserva a l'arxiu històric de Terrassa en un fons documental anomenat Arxiu Emili Miró.

En el seu conjunt, seran dies intensos en què els Castellers de Terrassa es volen obrir a la ciutat i explicar la seva manera de fer castells i fer vibrar la seva plaça. Des de Castellers de Terrassa conviden a tothom qui vulgui a apropar-se als diferents actes i actuacions, així com també als assajos de dimecres a les 21 h i del divendres a les 20.30 h.