VÍDEO EN DIRECTE Segueix la manifestació de la Diada a la Diagonal

L'independentisme omple la gran artèria barcelonina per la República i la llibertat dels presos

Capçalera de la manifestació de la Diada a la Diagonal.
Capçalera de la manifestació de la Diada a la Diagonal. | Josep M Montaner
Redacció
11 de setembre del 2018
Actualitzat a les 16:41h

Ja en són set. Set Diades en les quals l'independentisme ha exhibit múscul al carrer per reclamar avenços ferms en el procés. Enguany no era un Onze de Setembre qualsevol -és el primer després del referèndum de l'1-O, la declaració de la independència no desplegada del 27-O i l'existència de presos polítics- i fins a l'últim moment ha existit el dubte sobre si l'assistència seria equiparable a les manifestacions anteriors, però la ciutadania ha tornat a respondre. Milers de persones omplen la Diagonal de Barcelona des de la Plaça de les Glòries fins al Palau Reial, on s'hi han situat les autoritats i hi ha hagut els discursos. La reivindicació de la República, la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats han centrat els càntics.

Des de primera hora, els carrers de Barcelona s'han anat omplint del color corall, l'escollit per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural per a la vestimenta oficial de la Diada. Una onada sonora ha de fer caure un mur, "una acció inspirada en altres moment de la història contemporània occidental, on la persistència i força popular han permès fer caure murs en favor de la llibertat", segons proclamaven aquest matí els responsables de l'ANC. Elisenda Paluzie, presidenta de l'entitat, ha estat l'encarregada de llegir el manifest juntament amb Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural. Fa tot just un any, els líders de les dues organitzacions van protagonitzar la Diada des de Plaá Catalunya i, un mes després, van entrar a la presó de Soto del Real per les manifestacions del 20 de setembre.
 

Capçalera de la manifestació de la Diada a la Diagonal. Foto: Josep M Montaner


Acte institucional reivindicatiu

L'arrencada de la Diada es va produir ahir al vespre, amb l'acte institucional. La Flama del Canigó va arribar al Parlament a quarts de nou del vespre i la comitiva, encapçalada per Torra i Torrent, la van conduir cap a la Plaça Sant Jaume. Va ser davant del Palau de la Generalitat on es va celebrar la part més reivindicativa de l'acte, en el qual van participar els presos polítics i els exiliats a través de versos escrits sobre la llibertat i la lectura de fragments d'autors com Maria Aurèlia Capmany i Maria Mercè Marçal.

En paral·lel, Torra va assenyalar en el discurs de la Diada -el primer que fa com a president- que està diposat a fer "efectiva" la República "de tots". "Ho farem per tots els presos polítics i exiliats i per tots aquells que són perseguits per defensar la llibertat de Catalunya i per haver donat la paraula al poble en el referèndum d'autodeterminació de l'1-O", va indicar.