Castellbisbal es prepara per la Festa Major de l'Aigua i la Llum

Se celebra els dies 16, 17, 18, 19 i 20 d'agost

Merxandatge de la Festa Major de Castellbisbal
Merxandatge de la Festa Major de Castellbisbal | Aj. Castellbisbal
Redacció
14 d'agost del 2018
La Festa Major de Castellbisbal és a tocar i el municipi es prepara per celebrar cinc dies de festa grossa. Enguany, una de les principals novetats és la posada en marxa d'un autobús nocturn per facilitar la mobilitat entre els veïns durant la festa.

En concret, es farà una expedició a la matinada a les 3.30h i els viatgers podran demanar baixar entremig de dues parades per quedar més a prop de casa seva. El recorregut del bus començarà a la plaça de Folch i Torres i inclourà les urbanitzacions de Can Costa, Can Campanyà, Costablanca, Can Santeugini, Santa Rita i Santa Teresita on s’aturarà als punts habituals. Tanmateix, incorporarà baixades a demanda, de manera que els viatgers podran demanar baixar entremig de dues parades per quedar més a prop de casa seva.

Aquest nou servei de bus està pensat per facilitar els desplaçaments als veïns de les zones residencials que vulguin gaudir de les activitats nocturnes de la Festa Major i que, o bé no tenen vehicle propi, o bé s’estimen més no conduir després d’una nit de festa.

El programa de Festa Major 

Del 16 al 20 d'agost Castellbisbal s'omplirà d'activitats per a tots els públics entre les quals destaquen el tradicional seguici popular de Festa Major, el Poble Amunt vs Poble Avall, el correfoc o el casell de focs. 

El pregó anirà a càrrec de l’Associació de Veïns La Solana (Can Santeugini) que enguany celebren el seu 40è aniversari i es farà el dijous 16 d'agost a les 20 hores a la plaça de l'església. 

El mateix dijous es farà cinema a la piscina municipal on es projectarà la pel·lícula "Coco". 

Pel que fa a les actuacions musicals cal destacar els concerts de La Senyora Tomassa, Strombers, Dj Uri, Txell Sust & August Tharrats Blues Trio, el dijous 16 d'agost; El divendres 17 arriba l'Orquestra Costabrava, que faran el ball de Festa Major, Pirat's Sound Sistema, Auxili, Celtics Dj's; o dilluns de Festa Major hi haurà l'actuació de Miquel del Roig. 

Pots consultar aquí el programa de la Festa Major de Castellbisbal.

Commemoració a les víctimes dels atemptats del 17-A

L’Ajuntament de Castellbisbal s’ha adherit a les iniciatives que s’han proposat als municipis per participar en els actes de record i homenatge a les víctimes dels atemptats del 17 d’agost de l’any passat a Barcelona i Cambrils. En concret, el divendres dia 17, es faran cinc minuts de silenci a les 12 del migdia, a la Plaça de l’Església. Paral·lelament, les banderes de l’Ajuntament onejaran a mitja asta els dies 16, 17 i 18 d’agost,

Per què és la Festa de l'Aigua i la Llum?

La Festa Major de Castellbisbal commemora el moment en que va arribar l'aigua corrent i l'electricitat al poble, el 20 d'agost de 1911. 

A principis del segle XX, hem de destacar primer la construcció de l'estació de ferrocarril de la línia de Zaragoza a Els Arenys que permetria el transport ràpid de productes agraris fins a les grans ciutats. Una anys més tard, l'any 1913 s'inaugurà l'estació de tren de la línia d'Olesa de Montserrat, l'actual estació de Martorell Vila – Castellbisbal.

Relacionat amb la producció agrària, el 1914 es crearà el sindicat agrícola de Castellbisbal amb la fassina per al destil·lat del raïm, permetent uns majors marges de benefici que amb la venda del producte sense transformar.

Un fet destacat per als castellbisbalencs va ser l’ arribada del subministrament d’electricitat i la millora en el subministrament d’aigua potable l’any 1911 . Aquesta arribada va portar a que s'instaurés el 20 d'agost com a Festa Major , en coincidència a la posada en marxa del servei. Aquest mateix fet va portar que l’Ajuntament asumís a través d’una Comissió autònoma la seva gestió i per tant l’assumpció de noves activitats. En aquest llarg període la seu de l’Ajuntament es troba en l’edifici del carrer Pi i Margall, actualment ocupat pel Museu de la Pagesia .