Es reciclen 900 mil peces de roba al Vallès Occidental

La Fundació Humana recupera 435 tones de roba usada a la comarca durant el primer semestre del 2018

Planta de reciclatge de la Fundació Humana a l'Ametlla del Vallès
Planta de reciclatge de la Fundació Humana a l'Ametlla del Vallès | Fundació Humana
Redacció
07 d'agost del 2018
La Fundació Humana ha aconseguit reciclar fins a 900 mil peces de roba durant els primers sis mesos de l'any 2018 al Vallès Occidental. En total han estat 435 tones de roba usada de la comarca per tal de reciclar-la i reutilitzar-la.

Les peces procedeixen dels contenidors on s’hi diposita la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzem i als quals Humana dóna una segona vida. El servei de recollida del tèxtil és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació dels residus sòlids urbans.

Les més de 435 tones recollides representen un estalvi de 1.378 tones de CO 2 a l’atmosfera.  Humana hi recull roba a una vintena de municipis. Allà on hi ha hagut més donacions és: Cerdanyola del Vallès 94 tones, Sant Cugat del Vallès 91 tones, Rubí 62 tones o a Terrassa 7 tones.

En total, a Catalunya, l’entitat sense ànim de lucre ha recuperat 2.375 tones de tèxtil usat durant el primer semestre del 2018. Aquest registre equival a 4,9 milions de peces de roba recuperades.

La responsable de l’àrea de Recollida d’Humana a Catalunya, Àgata Soler-Roig, agraeix la solidaritat dels veïns i veïnes i el suport de la ciutadania i dels ajuntaments: “A mesura que augmenta la recollida selectiva del residu tèxtil també ho fan les possibilitats de reutilitzar aquests articles o bé de recuperar-ne les matèries primeres".

L’Agència de Residus de Catalunya afirma que només es recupera el 8,3% de la roba que els catalans rebutgem anualment, “la qual cosa significa que administracions, organitzacions i ciutadania hem d’esforçar-nos més per aconseguir una major consciència sobre la importància de col·locar el residu tèxtil en el contenidor adequat perquè tingui una segona vida”, afegeix Soler-Roig.
 

Contenidor de roba de la Fundació Humana Foto: Fundació Humana



El reaprofitament del tèxtil és molt elevat ja que més del 90% de les peces usades són susceptibles de tenir una segona vida a través de la reutilització o el reciclatge. Segon la fundació passar d'un model d'economia lineal a circular és imprescindible per a la sostenibilitat de la indústria de la moda i, per extensió, per al planeta.

La roba dipositada en els contenidors d'Humana té dues destinacions, el 69% es tracta a la planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge.

Pel que fa a les peces tractades a la planta el 63% es prepara per a la reutilització: el 15% es destina a les botigues de moda sostenible d'Humana a Catalunya i el 48% s'exporta, principalment a l’Àfrica, on és venut a preus de mercat per a generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.

Finalment, el 28% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge per a què elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria
d'automoció).