L'últim ple abans de vacances aprova més tràmits per la municipalització de l'aigua

S'han aprovat també la creació d'una bústia ètica, de la utilització del recinte firal com un espai polivalent, o pressupostos participatius, entre d'altres

20 de juliol del 2018

Ple municipal de Terrassa Foto: Ajuntament de Terrassa


Ha estat un ple llarg, l'últim abans de marxar de vacances no ha donat treva als embolics a l'alcalde Alfredo Vega, amb el cronòmetre que controla les intervencions. La sessió ordinària del mes de juliol ha tingut una durada de més de sis hores i en total s'han aprovat set mocions dels grups municipals, tres de les quals per unanimitat, així com diversos tràmits per tirar endavant amb el canvi de gestió del servei d'aigua, que a partir del desembre serà pública. 

Pel que fa a l'aigua han tirat endavant, amb la ja tradicional abstenció de Cs i la negativa del PP local, la majoria del ple municipal ha aprovat el pressupost i de retruc a les tarifes; que es mantindran congelades; la nova ordenança que regula el servei d'aigua, així com també al reglament de l'Observatori de l'Aigua. Diferents tràmits necessaris per la creació de l'Entitat Pública Empresarial Local Terrassa Cicle de l'Aigua, EPEL.

Pel que fa a les propostes dels grups municipals, han tirat endavant les de la CUP en relació a la posada en marxa d'uns pressupostos participatius de ciutat per tal que la ciutadania pugui decidir un total de dos milions d'euros durant l'any 2019-2020. També ha tirat endavant la proposta d'ERC-MES sobre el recinte firal, que finalment ha estat transaccionada amb els grups municipals del PSC, TeC, i el PDECat. En aquest sentit, el tinent d'alcalde, Amadeu Aguado, ha volgut puntualitzar que no es tracta d'un equipament infravaloritzat sinó "un equipament que es pot utilitzar més". Una altra moció aprovada d'ERC-MES ha estat la de promocionar la música en viu i els espectacles de carrer a la ciutat de Terrassa.

Acord unànime per una policia educadora i de proximitat

Tots els grups municipals han votat a favor de la proposta de resolució que ERC-MES ha traslladat al ple, a partir d'una recomanació que la síndica de greuges de Terrassa, Isabel Marquès, present a la sala de plens, ha fet en relació a la policia local i els menors d'edat. Es demana que el cos de Policia Local sigui més educatiu i que actui com un agent d'educació cívica amb els menors. Una altra proposta que ha comptat amb el protagonisme de la síndica ha estat la proposta de TeC en relació a la creació d'una bústia ètica i de bon govern de l'Ajuntament. Dues mocions més s'han aprovat per unanimitat. Han estat la del Partit Popular per tal de millorar el servei de recollida dels vehicles abandonats i la que ha presentat el PDECat per promoure cursets de natació a les escoles. Totes dues han comptat amb els vots favorables de les set formacions amb representació plenaria. 

Un dels punts que ha aportat un dels debats més llargs de la sessió ordinària del ple de juliol ha estat el relacionat amb les beques universitàries. Les bases especiífiques per l'atorgament de les beques de recerca per a estudiants universitaris enguany inclouran una discriminació positiva de gènere en cas que hi hagi un empat entre els seleccionats. D'aquesta manera, davant d'un empat tècnic, s'atorgarà la beca a la persona del gènere femení per tal de potenciar la dona en el món universitari. 

El ple de juliol també ha acordat establir la figura de portaveu de grup municipal de dedicació parcial ja que fins ara només es contemplava la dedicació exclusiva d'aquesta figura. Així doncs, s'ha acrodat que mentre la dedicació exclusiva manté el salari brut mensual en 2.287 euros, la dedicació parcial serà de 2.121 euros. Aquest punt ha portat una baralla dialèctica entre els que s'han negat a votar en positiu (Cs i PP) i la resta de grups municipals, que han donat llum verda a la modificació (PSC, TeC, ERC, PDECat i CUP). 

Finalment, l'ajuntament ha donat llum verda per destinar l'1% dels incressos directes previstos del pressupost a subvencions per a projecres de cooperació al desenvolupament de diferents ONGD's i entitats solidàries de la ciutat. Així, per l'exercici del 2018 es destinaran 400.000 euros.