Xavier Puig, nou director de l'Orquestra Simfònica del Vallès

Xavier Puig i James Ross
Xavier Puig i James Ross | OSV
Redacció
19 de juliol del 2018
Actualitzat el 20 de juliol a les 10:40h
L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) ha anunciat que el músic, pedagog i director d’orquestra català Xavier Puig i Ortiz (Cervera, 1973) assumirà la direcció titular de l’OSV per a un període inicial de dues temporades. Així, començarà l’1 de setembre de 2018 fins al 31 d’agost de 2020.

La substitució en la direcció és conseqüència de la renúncia de James Ross, que havia assumit la titularitat el setembre passat, i que motius professionals li impossibiliten compaginar la feina i dedicació que requereix l'OSV amb les altres direccions que ja realitzava i que s’han renovat pels propers anys. James Ross és, actualment, el director artístic de la National Youth Orchestra i de l’Alexandria Symphony Orchestra i continua com a director adjunt del programa de Direcció d’Orquestra de la Juilliard School de Nova York.

Xavier Puig té una sòlida formació en piano i violí cursada al Conservatori Municipal de Cervera (Lleida), en composició al Conservatori Professional de Badalona amb M.A. Hurtado, M. Roger, B. Casablancas i J. Soler. Paral·lelament s’inicia en direcció coral amb Josep Prats, Johan Duijck, Laszlo Heltay, Jordi Casas i Pierre Cao.

I posteriorment amplia la formació orquestral amb el mestre Salvador Mas a Barcelona i amb Leopold Hager a la Universitat de Videna. Ha estat director assistent de la JONDE (Joven Orquesta Nacional de España) i de l’OBC (Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya). Ha estat director convidat per nombroses orquestres del país, i actualment és director titular de l’Orquestra de Girona, del Cor de Cambra de l'Auditori "Enric Granados" de Lleida, i director principal del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana.

Des de fa 7 anys és el Director Artístic de la Gira de Setmana Santa de l'OSV, un projecte que va néixer el 2012 i que va adreçat a la participació de diferents cors de tota Catalunya que, des de l’entusiasme i el desig de participar en un esdeveniment cultural i artístic enriquidor, hi participen tan a nivell musical com organitzatiu. El projecte té alhora un valor musical i social, cultural i territorial. La temporada 2018-19, Xavier Puig dirigirà elsRèquiems de Fauré i Rutter en una gira que visitarà 6 ciutats catalanes (Sabadell, Lleida, Terrassa, Barcelona, Tarragona i Tortosa).

És professor d'orquestra i direcció a l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya). Ha estat director convidat en nombroses orquestres de joves, i actualment dirigeix el Curs de Direcció de l’Orquestra de Terrassa. Ha enregistrat obra d’autors catalans i diversos programes divulgatius per a TV3. Fou director artístic de les 6 primeres edicions del Festival de Pasqua de Cervera, dedicat a la música clàssica catalana.