Terrassa recupera l’antiga seu consistorial

L’emblemàtic edifici va ser inaugurat el 1836 i reformat per Muncunill el 1904

Antiga seu consistorial de Terrassa
Antiga seu consistorial de Terrassa | GSV
Redacció
16 de juliol del 2018
L’Ajuntament de Terrassa recuperarà properament per a la ciutat l’antiga Casa de la Vila, ubicada al Raval de Montserrat, 13. La Junta de Govern Local ha aprovat el conveni que farà possible una permuta entre l’Ajuntament de Terrassa i l’Institut Industrial, propietari de l’Immoble, que l’Ajuntament fa anys que vol recuperar.

A canvi de l’edifici, l’Ajuntament cedirà a l’entitat un solar edificable ubicat al carrer de Marconi, 217, qualificat d’ús industrial. L’antic Ajuntament de Terrassa, inaugurat el 1836, el va projectar Jacint Matalonga. El 1904, quan l’edifici ja era la seu de l’Institut Industrial, s’hi van fer obres de reforma, dirigides per Lluís Muncunill.

L’immoble, que consta de baixos, planta i golfes, presenta una planta simètrica, amb el saló de plens com a element central. El saló conserva encara pintures, vitralls i altres elements decoratius de Joaquim Vancells, un dels principals introductors del modernisme pictòric a Terrassa.

A la façana principal, com a testimonis de l’ús original de l’edifici, es mantenen dos relleus que reprodueixen la torre de l’escut de la ciutat. L’edifici va ser seu consistorial fins el 1898, quan va passar a mans de l’Institut Industrial de Terrassa, que el va ocupar fins el 1952. A dia d’avui aquesta entitat manté la propietat de l’immoble, encara que ha tingut des d’aleshores altres usos.

Durant els anys 80 i 90 va acollir el Centre Excursionista de Terrassa, motiu pel qual avui encara moltes persones coneixen l’edifici per aquest nom, més que per Institut Industrial o antic Ajuntament. Amb l’aprovació del conveni per part de la Junta de Govern es materialitza la feina feta fins ara per assolir la preservació patrimonial i històrica de l’edifici i, alhora, tornar a donar-li un ús públic, i es posa en marxa la tramitació necessària per a fer-li efectiva. La signatura del conveni tindrà lloc al llarg del proper trimestre. En paral·lel, l’Ajuntament està treballant en un estudi que determinarà els usos d’aquest emblemàtic edifici, en funció de les seves característiques.