El Vallès Occidental fa un pas sostenible més amb la obertura d'una nova central de biomassa

Permetrà mobilitzar fins a 9.500 tones de fusta verda

El nou equipament
El nou equipament | CCVOC
Redacció
12 de juliol del 2018
Actualitzat el 13 de juliol a les 11:48h
El nou Centre Logístic de Biomassa del Vallès Occidental ha començat a funcionar aquest dijous, una instal·lació que és un dels tres pilars del projecte Boscos del Vallès, juntament amb les calderes de biomassa que s'ha posat en marxa al Servei d'Activitat Física de la UAB i la del Consorci Sanitari de Terrassa.

A ple rendiment pot mobilitzar fins a 9.500 tones de fusta verda que suposa el 25% del creixement vegetatiu anual de la superfície de pi blanc de la comarca. Pot emmagatzemar 9.500 tones de fusta en rol i té una capacitat de producció d'estella de 6.650 tones anuals. Ha suposat una inversió de 500.000 euros.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha destacat tres aspectes del projecte: el tancament del cercle de la biomassa, la innovació i la sensibilització. "Des del la comarca, després dels incendis de 2003 i d'altres efectes com les ventades de fa pocs anys, vam tenir clar que havíem de fer un pas més enllà en la gestió dels boscos que havíem fet tradicionalment", comenta Giménez que valora que aquest projecte "ajuda en la transició energètica cap a l'energia neta i de proximitat i col·labora fermament en la prevenció d'incendis". 

Boscos del Vallès és un projecte que desenvolupa una política activa de prevenció d'incendis i alhora completa les infraestructures de prevenció. A més, actua directament sobre la disminució de la combustibilitat dels boscos i organitza els circuits de compra venta de biomassa. El projecte té un impacte en la creació de llocs de treball directes i indirectes. D'altra banda, promou una energia sostenible i contribueix en la lluita contra el canvi climàtic i a favor de la qualitat de l'aire. A ple rendiment de la concessió l'estalvi d'emissions de diòxid de carboni seria de més de 5.400 tones anuals. 

Aquest projecte s'ha finançat gràcies al PUOSC de la Generalitat de Catalunya i el suport de la Diputació de Barcelona.