TeC i ERC-MES forcen un ple extraordinari sobre la neteja a Terrassa

Els grups municipals demanen explicacions a l'equip de govern davant el què consideren "ineficiència" en la gestió del servei

Xavier Matilla (Tec) i Isaac Albert (ERC-MES) a la roda de premsa del ple extraordinari de residus
Xavier Matilla (Tec) i Isaac Albert (ERC-MES) a la roda de premsa del ple extraordinari de residus | Cedida
11 de juliol del 2018
Actualitzat el 13 de juliol a les 11:34h
La neteja i la gestió dels residus a Terrassa és una d'aquelles qüestions que perduren en el temps. Tot i que en els últims anys ha augmentat el pressupost a Eco-equip, la sensació generalitzada dels ciutadans i també dels grups municipals, a l'oposició, Terrassa en Comú (TeC) i ERC-MES és que "Terrassa no està passant un bon moment en matèria de residus". Així ho ha expressat el portaveu dels comuns, Xavier Matilla, en una roda de premsa conjunta amb ERC-MES, aquest dimecres a la tarda, on han fet pública la decisió de fer un ple extraordinari per abordar la qüestió. 

En concret, han denunciat que es tracta d'un problema estructural i "d'ineficiència" per part de l'equip de govern per gestionar l'empresa municipal de residus Eco-equip. El portaveu d'ERC-MES, Isaac Albert, ha reivindicat que tot i que "el problema inicial pot ser la manca d’inversió, el problema actual de neteja a la ciutat és de gestió i objectius". En la mateixa línia s'ha expressat Matilla qui ha dit que "han passat tres anys des de principi de mandat i  tenim la sensació que la situació va a pitjor".

Necessitat d'un contracte programa 

Un dels principals problemes, segons els dos partits de l'oposició, ha estat la inexistència d'un contracte programa a través del qual s'hauria d'especificar tot el que té a veure amb la gestió de residus per part de l'empresa pública Eco-equip. De fet les formacions ja van informar que votarien en contra del Pla de Residus 2018-2030 si no es presentava abans contracte programa per Eco Equip. 

Un contracte programa que segons ells però també segons les associacions de veïns ha de garantir uns estàndards d’execució en la neteja de la ciutat i millorar la gestió de l’empresa responsable dels residus a la ciutat. 

Mentre que en els últims anys i mesos ha incrementat la capacitat econòmica de l'Eco-equip, ja que s'han destinat més recursos públics a la millora del servei, segons TeC i ERC-MES "no s'ha vist revertit en una millora del servei". S'ha invertit a adquirir nous camions o contenidors, i el passat ple de juny es va aprovar una partida d'un milió i mig d'euros per implementar el nou model de recollida selectiva amb la compra de 750 nous contenidors. 

La FAVT a punt d'abandonar la Taula de residus 

Precisament, aquest dimarts 10 de juliol es va celebrar una nova cessió de la Taula de Residus formada per diverses entitats i associacions de la ciutat entre les quals hi ha la Federació d'Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT) que també ha fet sentir la seva veu pel que consideren la "profunda decepció" en relació a la gestió de residus.

En un comunicat demanen una reunió amb l'alcalde per traslladar-li el seu malestar amb l'equip de govern i l'equip tècnic per les respostes donades a les propostes, suggeriments i peticions fetes des del moviment veïnal de la ciutat. Expliquen que des de la constitució de la Taula, ara fa dos anys, han plantejat fins a 35 propostes de millora, com ara la de fer una auditoria d’organització dels procediments de feina i gestió de recursos humans de l'empresa
vinculada Eco-equip, "que encara resten pendents de treball i de resposta".
 

Un grup de contenidors desbordats amb brutícia al voltant. Foto: Albert Prieto


Les associacions veïnals consideren que calen "mesures d'efectivitat immediata per a assolir el que els ciutadans ens mereixem: una Terrassa neta". Per això, argumenten que en el cas que no es posin solucions a la problemàtica dels residus abandonaran la Taula. 

Mentre que fa tres mesos TeC i el PSC feien una roda de premsa conjunta per donar a conèixer una Comissió Estratègica que ha de definir i prioritzar els temes estratègics de la ciutat, la sala de premsa de l'Ajuntament ha acollit avui un escenari de part de l'oposició que vol passar comptes amb el govern de Vega. 

Segons han expressat els portaveus de les formacions proposants del ple, ha estat una decisió "meditada que pretén fer encarar al govern de la ciutat un problema enquistat i que en els darrers temps". Consideren que per abordar seriosament el problema cal negociar amb el govern la data de celebració del plenari, malgrat que les dues formacions ja tenen els vots necessaris perquè es dugui a terme el debat. La normativa estableix que cal tenir un mínim de set vots favorables i amb els de les dues formacions en sumen deu. Així doncs, a l'alcalde socialista Alfredo Vega, no li queda una altra opció que fer el ple extraordinari, quan ho consideri tot i que els proposants ja han fet saber que s'hauria de fer com més aviat millor.