Últims dies de Patis Oberts a Terrassa

Els patis dels centres educatius estaran oberts fins el 31 d'octubre però a l'agost estaran tancats

Un pati escolar obert durant les vacances
Un pati escolar obert durant les vacances | Arxiu
Redacció
26 de juliol del 2018
Els patis de set centres educatius de la ciutat són des del 3 de juliol un espai de dinamització social i territorial. Dins del programa Patis Oberts, enguany l'Ajuntament de Terrassa ha reprès aquesta activitat durant els mesos d'estiu. Es tracta d'optimitzar el seu ús possibilitant el desenvolupament d’activitats d’entorn i establint un nou espai de trobada i lleure alternatiu, segur i de proximitat.

L’objectiu del projecte es poder obrir el pati d’una escola, com a mínim, per districte entre els mesos d’abril i octubre. Enguany estaran oberts fins al 31 d’octubre en horari de dilluns,
dimecres i divendres de 18 a 20 h, i dissabtes, diumenges i festius de 16 a 20 h (de 17 a 21 h durant el mes de juliol). A l’agost, el pati romandrà tancat.

Les entitats que dinamitzaran els patis disposaran de tres hores setmanals addicionals de coordinació i programació per pati. En qualsevol cas, aquesta proposta inicial s’ajustarà a les necessitats i realitats concretes que es vagin observant a cada pati.

D’aquesta manera, el consistori vehicula la proposta de resolució aprovada al Ple de l’Ajuntament en data 25 de febrer de 2016 i presentada pel grup municipal ERC-MES. L'acció pretén la dinamització dels entorns de les escoles, alhora que ofereix resposta a necessitats detectades d’infants i joves mancats d’espais per portar a terme activitats lúdiques i de lleure. El projecte també potenciarà la territorialització positiva dels espais públics i donarà resposta als problemes socials que es poden presentar en el territori entre infants i joves, col·laborant a mitigar la segregació escolar.

Així, la idea no és només l'obertura de l'espai, sinó la seva dinamització positiva, inclòs el treball de la problemàtica concreta que a cada districte es pugui donar. El projecte contempla un servei de dinamització de cada pati que ofereixi un espai de joc segur a infants i adolescents, amb l’objectiu de donar suport i potenciar l’estructuració i el desenvolupament de la seva personalitat, la socialització i l’adquisició d’aprenentatges bàsics.

La selecció dels set centres que participaran en aquest projecte s’ha fet a través d’un procés participatiu després d’obtenir el consens del màxim d’agents possibles d’acord amb el Pla Educatiu d’Entorn dels territoris i dels Consells de Districte. Entre els criteris per fer la selecció de centres ha primat que el centre estigués interessat en el projecte i volgués tirar-ho endavant, a banda d’aspectes com el de prioritzar els centres d’ensenyament públic, els centres d’alta complexitat o els que ja hagin desenvolupat anteriorment el projecte.

La proposta que ha sorgit a partir de l’aplicació d’aquests criteris i validada per les Comissions del Pla Educatiu d’Entorn i els Consells de Districte ha estat la següent:
Districte 1: Escoles Lanaspa Giralt (Creu Roja) i Agustí Bartra (Grup de Colònies Ca n’Anglada)
Districte 2: Escola Mare de Déu de Montserrat (entre d’Esplai Tremola)
Districte 3: Escola President Salvans (Associació Educativa Can Palet)
Districte 4: Escola Roc Alabern (Creu Roja)
Districte 5: Marià Galí (Creu Roja)
Districte 6: Escola Font de l’Alba (Esplai La Fàbrica de Can Tusell)
Futur Districte 7: Institut Egara (Creu Roja)