Terrassa invertirà 5,9 milions d'euros en la millora de l'espai públic i d'equipaments

Entre les actuacions destaca la inversió 1,1 milió d'euros a la recollida de residus, la renovació total de la pista de Can Jofresa

29 de juny del 2018
Actualitzat el 03 de juliol a les 8:15h

Un camió d'Eco-equip el dia de Reis Foto: Joaquim Albalate


L'equip de govern de l'Ajuntament de Terrassa ha presentat un paquet de 61 projectes d'inversió per als pròxims dos anys, que s'emmarquen dins el programa Terrassa Barris en Marxa 2018-2019. Un total de 5,9 milions d'euros que el consistori inveritrà en projectes de millora de l'espai públic i dels equipaments de la ciutat. La proposta del govern socialista, aprovada al ple d'aquest mes de juny, contempla un total de 98 intervencions a diferents barris de la ciutat. 

Els diners d'aquest pla d'inversió provenen del superàvit municipal corresponent al pressupost de 2017. Es tracten del que s'anomenen Inversions Financerament Sostenibles, regulades dins de la Llei Montoro  que permet als ajuntaments invertir una part dels diners del superàvit aconseguit en l'exercici anterior en projectes per la ciutat. Segons Vega "es tracta de retornar els diners a la ciutadania amb millores a la ciutat". 

En la roda de premsa de presentació, prèvia al ple municipal, l'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha explicat que "la idea global d’aquest conjunt d’accions és millorar la qualitat dels serveis a la ciutadania i afavorir l’ús social del carrer com a espai inclusiu, de qualitat i de convivència".

Quines inversions es faran?

Segons l'equip de govern les actuacions responen a tres prioritats: millora qualitativa de l’espai públic, on s''inclou la reposició i manteniment d’infraestructures, parcs i jardins; la millora del medi ambient i de la recollida de residus; i la millora dels equipaments municipals.

- Recollida de residus: 1,1 milions d'euros. S'implementarà el nou model de recollida selectiva de residus a la ciutat amb la compra de 750 nous contenidors i de dos camions de càrrega lateral. 

- Accessibilitat: 564.000 euros. Es millorarà l’accessibilitat als carrers i places amb l'objectiu d'eliminar barreres de l’espai públic en diverses cruïlles i carrers de la ciutat.

- Millora de parcs i places: 495.000 euros. Es faran projectes d’arranjament a tots els districtes per fomentar l’ús dels espais públics com espais de trobada i convivència per als veïns i veïnes de totes les edats.

- Mobilitat sostenible: 233.000 euros. Es posaran en marxa els camins escolars o la creació de nous aparcaments per a bicicletes en dues estacions, la del Nord i la dels Catalans, amb 64 places. També es preveu incorporar mesures com les zones 30, i plantejar noves estratègies per reduir la contaminació i fomentar hàbits saludables.

- Anella Verda: 213.000 euros. S'arranjaran camins i la consolidació del traçat d’altres.

- Equipaments esportius: 788.000 euros. Principalment s'invertiran en la renovació del paviment de la pista d’atletisme de la Zona Esportiva Municipal de Can Jofresa (602.000 euros). 

- Equipaments culturals: 697.000 euros. Destaca la rehabilitació de les llanternes de la Sala Muncunill (250.000 euros), així com també l’actuació per implantar un sistema d’identificació per radiofreqüència a la Biblioteca Central (prop de 91.600 euros), que facilitarà als ciutadans i al personal de la biblioteca la millora en el servei de préstec i devolució d’exemplars. També en l'àmbit cultural, al Condicionament Terrassenc es crearà una nova distribució de magatzems i sales taller a la planta baixa (uns 207.000 euros) per donar resposta a l’activitat dels grups i entitats de cultura popular. Aquest edifici també comptarà amb una altra inversió com a equipament d’atenció social (92.000 euros) per a la substitució de la coberta, la millora de les condicions d’aïllament i la impermeabilització dels espais destinats a l’Andana.

- Equipaments educatius: 437.000 euros. S’han programat un seguit d’actuacions destinades a millorar el confort dels edificis i reforçar la qualitat educativa dels centres docents municipals. Es milloraran les instal·lacions tècniques, la seguretat, la climatització i el confort en general de diverses escoles. 

- Equipaments d'atenció ciutadana: 214.000 euros. Millores de climatització a edificis municipals, com el de la plaça Didó. 

- Equipaments cívics i d'atenció social: 666.000 euros. Es milloraran instal·lacions de seguretat, adecuació d'acabats com ara al nou equipament de La Maurina. 

- Enllumenat i clavegueram: 93.000 euros. Es milloraran trams de la xarxa de clavegueram i es faran algunes reformes de les línies elèctriques. 

- Pavimentació de polígons: 219.000 euros.