Terrassa acull la cloenda del III Congrés Internacional del Modernisme coupDefouet

Serà aquest dissabte 30 de juny quan els congressites visitaran alguns edificis modernistes de la ciutat

Redacció
29 de juny del 2018

El menjador de la Casa Alegre de Sagrera Foto: Enfo - Wikimedia Commons


Coincidint amb la Festa Major de la ciutat, aquest dissabte 30 de juny, Terrassa acollirà els actes de cloenda del III Congrés Internacional coupDefouet sota el lema “La ciutat filmada: Art Nouveau i cinema”. Es tracta d’un un congrés especialitzat en Modernisme-Art Nouveau, l’únic que es fa al món, i, com la revista coupDefouet, és una activitat de la Ruta Europea del Modernisme, associació de 76 municipis i 64 institucions no governamentals amb patrimoni modernista que lidera l’Ajuntament de Barcelona des de l’any 2.000.

El Congrés està coorganitzat per l’Ajuntament de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la Fundació Catalunya-La Pedrera, i compta amb el suport d’una quarantena d’entitats relacionades amb el patrimoni modernista català. L’Ajuntament, a través del Museu de Terrassa, també ha col·laborat en l’organització del Congrés de la jornada que tindrà lloc a la nostra ciutat.

Enguany se celebrarà la 3a edició d’aquest Congrés; les primeres es van fer el 2013 i el 2015, també a la ciutat de Barcelona. En el Congrés, que se celebra del 27 al 30 de juny, hi participen més d’un centenar de persones d’arreu del món, amb una important presència catalana, entre les que es compten els i les millors experts investigadors i investigadores del patrimoni modernista.

En total es presentaran una mitja dotzena de ponències i una quarantena de comunicacions. El tema central és la relació entre Modernisme i cinema, però també hi ha sessions sobre la relació de l’art modernista amb la política i el colonialisme, sobre la crisi de valors i el canvi social de l’època i com es va reflectir en l’art. També hi haurà una part on els i les joves investigadors i investigadores presenten les seves tesis doctorals en curs per a debatre-les i intercanviar opinions amb els experts de més edat.

En aquesta tercera edició del Congrés Internacional coupDefouet, l’eix temàtic principal proposa abordar noves perspectives sobre el patrimoni Art Nouveau de les ciutats a través del llenguatge cinematogràfic. Atesa la coincidència en el temps de la irrupció de tots dos, les imatges filmades durant aquesta època tenen una importància especial.

Es dóna la circumstància que Terrassa acollirà la jornada de cloenda d’aquest Congrés al voltant del cinema i el modernisme com a Ciutat Creativa de Cinema, després d’haver estat designada per la Unesco el passat 31 d’octubre de 2017 com la única ciutat de l’Estat espanyol i una de les tretze d’arreu del món que han aconseguit l’elecció en aquesta categoria.

A les 10.15 h els congressistes visitaran la Casa Alegre de Sagrera i faran una passejada modernista per diversos elements patrimonials del modernisme terrassenc, de la mà de personal tècnic del Museu de Terrassa. A les 11.45 h, el tinent d’alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, els donarà la benvinguda i donarà pas a la conferència de cloenda del Congrés: “Viena 1900: Wagner, Klimt, Schiele, Moser i els seus contemporanis”, a càrrec del doctor Franz Smola, doctor en Història de l’Art, doctor en Lleis i conservador de Col·leccions al Museu Belvedere de Viena. L’acte tindrà lloc a la sala d’actes del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). Després visitaran el mNACTEC i participaran en el dinar de cloenda del Congrés, que tindrà lloc al restaurant La Terrassa del Museu.