El Centre Cultural de Terrassa acull l'exposició censurada «Presos polítics a l’Espanya cont​emporània»

L'obra de Santiago Sierra va ser censurada a la fira ARCO de Madrid

L'obra es troba exposada a la sala 3 del Centre Cultural de Terrassa
L'obra es troba exposada a la sala 3 del Centre Cultural de Terrassa | A.M.
28 de juny del 2018
Actualitzat a les 10:32h
Després del seu pas pel Museu de Lleida i el CCCB, la instal·lació fotogràfica de l'artista Santiago Sierra, propietat de Tatxo Benet, arriba al Centre Cultural Terrassa. La sala 3 recollirà la sèrie de 24 fotografies en blanc i negre i de rostres pixelats que fan referència a 74 presos polítics de col·lectius i posicions molt diverses, fins al dijous 12 de juliol.

El director del Centre Cultural Terrassa, Adrià Fornés​, ha explicat que des del Centre Cultural "creiem que una obra d'art censurada per motius polítics o ideològics no és la millor opció". Aquesta obra "no està fent cap mena d'apologia a la violència, a la discriminació, al racisme, etc", ha puntualitzat Fornés. 

L'obra "Presos polítics a l'Espanya contemporània", que va ser motiu de polèmica després que fos retirada de la fira ARCO de Madrid el passat mes de febrer, vol fer visible l'existència de presos polítics a l'Estat espanyol. "Dins el panorama carcerari actual, un gran nombre de presos han estat condemnats a causa de les seves ideologies, especialment d'esquerres",
diu Santiago Sierra en el seu comunicat.

"El fet de recórrer universalment a la institució penitenciària és en si mateix un indicador del fracàs i de la impotència de les societats per construir un àmbit de convivència saludable que respecti la sobirania personal" manifesta l'artista, i afegeix que el criteri de selecció són
"persones empresonades per intentar fer públiques i efectives les seves idees sense recórrer
a cap tipus de violència".
 

L'exposició es podrà veure fins el 12 de juliol al Centre Cultural. Foto: A.M.


Sierra convida a reflexionar sobre l'efecte de la Llei mordassa i les activitats que poden ser considerades delicte de "terrorisme". Santiago Sierra ha exposat arreu del món i és especialment conegut dins el món de l'art polític pel seu treball de denúncia del capitalisme, l'explotació o el mercat laboral.

La seva obra també posa en qüestió la naturalesa de la institució artística. Pel director del Centre Cultural, aquesta exposició "dóna la oportunitat a que la ciutadania pugui veure una obra que ha estat censurada".