Més de 600 alumnes de primària de Terrassa participen en una iniciativa per moure's de manera sostenible

L’objectiu del "Caminòmetre" és incentivar els desplaçaments a peu, bicicleta o transport públic

Redacció
24 de juny del 2018

Alumnes de primària que han participat al Caminòmetre Foto: Aj. Terrassa


Un total de 614 alumnes de primària de Terrassa han format part d'una nova edició del "Caminòmetre", una iniciativa, que es fa des del curs 2010-2011 i que té per objectiu conscienciar els nens i les nenes del mitjà de transport que utilitzen per anar a l’escola, així com incentivar que facin els desplaçaments en transport públic (autobús i tren) i/o transport actiu (a peu, en bicicleta o patinet) durant la resta de l’any.

El “Caminòmetre” és una activitat que permet establir l’índex de sostenibilitat en el trajecte que els nens i les nenes fan de casa a l’escola durant una setmana. Els alumnes marquen en un plànol la distància, en metres lineals, que hi ha en aquest trajecte i el mitjà de transport que utilitzen per anar a l’escola al matí. Si recorren a més d’un mitjà de transport marquen amb el que fan l’itinerari més llarg. Si arriben al col·legi en cotxe i/o moto se’ls dóna l’opció que els adults els deixin a 200 metres de l’entrada perquè, així, puguin comptabilitzar els metres que facin a peu.

En funció del mitjà utilitzat, se li aplica a l’escolar un factor de correcció segons el nivell de contaminació i les emissions. Així, anar a peu, en bicicleta i en patinet es multiplica per 1; en transport públic, per 0,5 i, en cotxe, per 0. Amb totes les dades obtingudes, es calcula la distància ponderada per infant i s’obté un índex final de sostenibilitat per cada classe.

Un cop recollides les puntuacions es fa un rànquing i s’estableix una classificació que valora més els recorreguts realitzats en mitjans de transports actius (a peu, en bicicleta o en patinet) i/o transport públic (autobús i tren). De cara al curs vinent, el “Caminòmetre” es farà extensiu a totes les escoles que participin en el projecte de “Camins Escolars” i als centres educatius que integren la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Terrassa (XEST).

En aquesta edició, la classe guanyadora ha estat el grup 5èC de l’Escola Bisbat d’Ègara. El segon i tercer lloc correspon als grups B i A de l’Escola Serra de l’Obac, respectivament. En total, han participat 614 alumnes de 24 aules de tres escoles: Bisbat d’Ègara, Serra de l’Obac i Roc Alabern. El “Caminòmetre” és una de les activitats que figuren en el projecte de “Camins Escolars”, que està vinculat al Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire i al Pla de Mobilitat Urbana de Terrassa.