Terrassa acull la primera jornada sobre la sostenibilitat en la indústria tèxtil de l'estat espanyol

La producció tèxtil mundial genera més CO2 que el que produeixen els vols internacionals i el comerç marítim en conjunt

Detall de l'exposició dedicada al tèxtil.
Detall de l'exposició dedicada al tèxtil. | Juanma Peláez
Redacció
21 de juny del 2018
Actualitzat a les 15:26h
Més d’un centenar d’empresaris del sector de la moda, els tèxtils tècnics, la tintura i el comerç tèxtil participaran aquest divendres  22 de juny a la primera "Jornada Indústria Tèxtil i Sostenibilitat" a Espanya que organitza l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial (INTEXTER) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa. 

L’objectiu és crear un nou espai de trobada en l’àmbit estatal on empresaris, tècnics, investigadors i  dissenyadors del sector tèxtil analitzin, debatin i proposin solucions als reptes que ens presenta aquesta important indústria des d’una perspectiva sostenibilista global, integral i amb una periodicitat regular.

Redissenyar radicalment la indústria de la moda per evitar els problemes socioambientals generats per aquest sector, apostant per un model basat en els principis de l’ecodisseny, l’economia circular i el desenvolupament sostenible, és la conclusió d’un informe presentat al final del 2017 per la Fundación Ellen MacArthur.

L’informe, titulat "Una nova economia per als  tèxtils", indica que la producció tèxtil mundial genera una quantitat de gasos d’efecte hivernacle superior que la generada pel conjunt dels vols internacionals i el comerç marítim. En els darrers 15 any la vida útil d’una peça de roba ha disminuït un 36 %.

En economies de creixement ràpid, como ara la xinesa, aquest percentatge arriba al 70 %. A, més, durant l’ús de la roba (rentat, assecat, planxat, etc.) es generen addicionalment 120 milions de tones de CO2 equivalent.
 

Una persona especialitzada en indústria tèxtil Foto: ADBerguedà


Segons explica el director de l’INTEXTER, Enric Carrera, “en l’actualitat la crisis generada pel model lineal hiperconsumista de la fast fashion ens  conduirà inexorablement a la reflexió sobre la necessitat d’una nova cultura de la moda i d’un replantejament seriós sobre el futur de tot el sector a mig termini".

"La majoria de casos d’èxit relacionats amb la sostenibilitat al sector tèxtil són, exclusivament, magnífiques solucions ambientals, però el sector necessita anar més enllà  i aportar solucions als problemes laborals, socials i de desigualtat que provoca el model actual de la indústria tèxtil”.

Segons Carrera, “cal l’acció coordinada dels diversos agents implicats: empreses, treballadors, dissenyadors, consumidors, gestors de residus tèxtils, municipis i altres administracions, els quals haurien de coordinar el disseny de la roba amb les estratègies i polítiques de reciclatge, fomentar la innovació tecnològica per millorar la qualitat i viabilitat econòmica dels productes reciclats, estimular la demanda de materials reciclats i ajustar les col·leccions de roba a nivells d'escala sostenibilistes”.