El Parc de Sant Jordi estarà tancat durant la revetlla de Sant Joan per risc d'incendi

Cal extremar la precaució durant la nit més curta de l'any

Redacció
21 de juny del 2018

Petards en una revetlla de Sant Joan a Barcelona Foto: ACN


L’Ajuntament de Terrassa està informant aquests dies a la ciutadania de les recomanacions i normes per gaudir de la revetlla de Sant Joan amb la màxima seguretat possible. Una de les novetats que enguany adopta l’Ajuntament de Terrassa per a la revetlla de Sant Joan, i de manera excepcional, és el tancament del Parc de Sant Jordi a les 21 h per preservar el caràcter històric del jardí i l’edifici de la Masia Freixa, ja que el risc d’incendi per l’arbrat i la vegetació és elevat. Només quedarà obert l’espai de la zona oest, que té un únic accés per la plaça de Sant Oleguer.

Des del Consistori es demana prudència a la ciutadania a les places públiques i als parcs on hi hagi vegetació. Especialment, al Parc de Vallparadís pel material combustible que hi ha a causa de les pluges d’aquesta primavera. Es recorda que no es poden tirar petards ni encendre foc a menys de 15 metres del mobiliari, les plantes i els arbres.

Aquest any, l’Ajuntament ha autoritzat un total de 26 punts de venda de petards, els mateixos que l’any passat. D’aquests 26, 10 són establiments i comerços amb permís per vendre productes pirotècnics, i els 16 restants són instal·lacions temporals ubicades a la via pública amb motiu de la revetlla. 

Recomanacions

A l’hora de comprar petards, cal tenir en compte les categories en les quals es classifiquen en funció de l’edat de la persona usuària i la potència de l’explosiu, i cal respectar les normes d’utilització que especifiqui cada tipus de pirotècnia. Es recomana no guardar cap article pirotècnic a les butxaques, no tirar coets agafant-los amb la mà, no fer focs d’artifici a menys de 500 metres del bosc ni en zones amb risc d’incendi i no ficar petards dins d'ampolles o maons, ni llençar petards a ningú.

També s’aconsella a la ciutadania no tirar petards dins de casa, recollir la roba estesa i tancar portes i finestres per evitar el risc d’incendi. Està prohibit encendre fogueres als carrers empedrats o asfaltats, excepte que es disposi d’un permís especial i es col·loqui sobre el paviment una capa de sorra que el protegeixi amb un gruix mínim de 10 cm.

Tampoc es podran encendre fogueres a sota de línies aèries de serveis, com ara cables de telèfon o electricitat, a menys de 15 m de façanes, vehicles aparcats, instal·lacions elèctriques o mobiliari urbà, ni tampoc a dins d’un bosc o a menys de 500 m de distància d’una massa forestal contínua o terreny de risc.
 

Foguera de Sant Joan Foto: Arxiu


No es podrà fer foc a menys de 500 metres de superfície forestal, excepte en aquells casos que comptin amb l’autorització dels Cos d’Agents Rurals.

Per fer una foguera caldrà comptar amb el permís del propietari del terreny on es vulguin cremar i s’haurà de comunicar a l’Ajuntament per tal que doni el corresponent permís. En cap cas les fogueres poden destorbar el pas de vehicles d'emergència. Pel que fa a l’encesa de les fogueres la nit del 23 de juny, l’horari establert és entre les 22 h i les 2 h de la matinada, excepte que autoritzades a menys de 500 metres de terrenys forestals només podran estar enceses fins a la 1 h de la matinada. 

A l’hora de fer la foguera, es recomana utilitzar bàsicament materials que deixin brasa, com és la fusta, no llençar llaunes, bidons i esprais, perquè poden explotar, no cremar pneumàtics ni plàstics, perquè són contaminants, i no fer servir líquids inflamables per a l'encesa.