Diverses novetats a la Festa Major de Terrassa 2018

Se celebrarà del 29 de juny al 4 de juliol i comptarà amb 400 propostes per a tots els públics

Presentació de la Festa Major de Terrassa 2018
Presentació de la Festa Major de Terrassa 2018 | Aj. Terrassa
Redacció
15 de juny del 2018
Actualitzat el 25 de juny a les 18:16h
Terrassa es prepara per celebrar la seva Festa Major 2018, del 29 de juny al 4 de juliol, que presentarà una àmplia i variada programació, farcida d’activitats musicals, culturals, socials, esportives o de lleure per a tots els públics amb 400 propostes lúdiques i festives a diferents indrets de la ciutat. La presentació s'ha fet aquest divendres a la Casa Alegre de Sagrera. 

L’alcalde, Alfredo Vega, ha volgut destacar el valor únic i transversal de la Festa Major de la ciutat, que aquest any presenta "una oferta adreçada a totes les franges d’edat, promovent la participació activa de tots i totes els terrassencs i les terrassenques".

Inici de Festa Major 

Com és tradicional, l’alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, presidirà el divendres 29 de juny a la tarda els actes d’inici de la Festa Major. A les 18 h, l’alcalde, acompanyat del regidor de Cultura, Amadeu Aguado, assistirà a l’encesa del Ciri de Festa Major en honor als sants patrons de la ciutat, Sant Pere, Sant Cristòfol i Sant Valentí, al vestíbul de l’Ajuntament.

Posteriorment, a les 20 h, repicaran les campanes de tota la ciutat i entrarà al Raval de Montserrat el Drac de Terrassa, donant el tret de sortida a la programació de Festa Major. Tot seguit, es procedirà a la lectura del pregó de Festa Major, que aquest any anirà a càrrec de les futbolistes terrassenques Marta Corredera i Vicky Losada. Aquest acte disposarà d’intèrpret de llengua de signes. Després de la lectura del pregó, l’alcalde farà l'obertura oficial de la Festa i actuaran els Gegants de Terrassa, els Bastoners de Terrassa i els Nans de Terrassa i l’Àliga de Terrassa, acompanyats per la música dels Ministrils del Raval.

Cap a les 20.30 h, es revelarà un dels secrets més guardats de la Festa Major de Terrassa: el descobriment del Capgròs de l'Any, que ha estat realitzat i donat a la ciutat per l’artista Jordi Grau. Per a Vega, la Festa Major és una gran oportunitat per fer ciutat, ja que "són dies de convivència i civisme, el millor patrimoni que tenim com a ciutat, independentment de les ideologies i de les diferències, construint, amb orgull ciutadà, una ciutat unida".

80 concerts 

La programació musical d'enguany compta amb una vuitantena d’actuacions de diferents estils, dissenyada perquè tota la ciutadania trobi algun concert del seu gust. Noms com Els Amics de les Arts, Rosana o Los del Río són algunes de les actuacions musicals més destacades que s’inclouen al programa de la Festa Major de Terrassa 2018. 

Els escenaris musicals s’ubicaran, com és habitual, al parc dels Catalans, plaça Vella, plaça Nova, plaça del Vapor Ventalló, plaça Didó, el parc de Vallparadís, i enguany es repeteix emplaçament també a la Plaça del rector Homs, després de la bona acollida que van tenir l’any passat les activitats programades en aquest espai.
 

Un concert al Jove de la Festa Major de Terrassa 2016. Foto: Marcel Marsal


Als concerts a l’escenari del parc dels Catalans i de la plaça Nova hi haurà una zona reservada per a persones amb mobilitat reduïda, que es podran adreçar als responsables d’organització d’escenari o de Creu Roja. Igualment, hi haurà espais reservats a tots els espectacles en què hi hagi cadires per al públic.

Diumenge de Festa Major

A partir de les 9.45 h es farà el seguici d'autoritats, ofici solemne a la Catedral del Sant Esperit, sortida d'ofici, ball de plaça amb tots els membres de la Corporació Municipal a la plaça Vella, actuacions dels grups de cultura popular, amb la presència de l’Àliga de Terrassa i l’exhibició castellera al Raval de Montserrat, que enguany comptarà amb la Colla Capgrossos de Mataró com a colla convidada, a més de les dues colles locals, Minyons de Terrassa i Castellers de Terrassa.

Aquest any, el penó de la ciutat el portaran dues entitats: La Confraria de la Mare de Déu de Lourdes de Terrassa, que celebra el seu centenari i l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa que commemora els seus 75 anys d’història.

Novetats de la Festa Major 2018

Enguany, per primer cop, el públic assistent podrà gaudir d’un ressopó musical després dels castells de vigília del dissabte 30 de juny, abans del Ball de Revetlla de Festa Major de les 12 de la nit, a càrrec de l’Orquestra Maravella a la plaça Vella.

Una altra novetat destacada serà la Cercavila Itinerant Musical a càrrec de la fanfàrria Balkan Paradise Orchestra el diumenge 1 de juliol a les 12.30 h (després del ball de plaça, que enguany arriba a la seva 60a edició), dins de la programació de La Xarxa i la Festa Major Infantil.
 

Els Bastoners de Terrassa, a l'obertura de Festa Major. Foto: Joaquim Albalate


Cal destacar especialment la Mostra de Foc Infantil que, en la seva primera edició, aplegarà les nombroses colles de la ciutat que tenen colla infantil i volen participar activament a la Festa Major (Colla Infantil del Drac i Bruixes de Can Boada, Els Bitxaires, Colla Infantil Balrogs, Colla Infantil Diables de la Maurina i Colla Infantil del Drac de Terrassa). Aquesta activitat es farà el diumenge 1 de juliol davant del mNACTEC des de les 20.30 h, quan els grups es concentraran per oferir una gran tabalada i, a partir de les 21.30 h, presentant les seves actuacions a la plaça de Ricard Camí.

Per últim, cal parar esment també en la Gran Gala de Circ del dimarts de Festa Major a la plaça Vella, que tindrà lloc el dimarts 3 de juliol des de les 19.30 h. Enguany, la Gala serà especial amb motiu del 10è aniversari de l’Associació de Circ Tub d’Assaig, i comptarà amb la participació de Guillem Albà i la Cia. La Marabunta.

Activitats esportives i oci saludable

Enguany s’han programat al voltant d’una quarantena d’activitats esportives durant la Festa Major 2018 en les que participaran més d’una vintena d’entitats de la ciutat que aproparan l’esport a milers de terrassencs.

La Piscina Municipal de Vallparadís acollirà dues activitats per al jovent on no estarà permesa ni l’entrada ni la venda d’alcohol. Es tracta, concretament, de la Vaparir Tour de Ràdio Flaixbac, pool party amb música, humor i xou, que tindrà lloc el divendres 29 de juny a les 22 h, i de la Musical·ly Influencers Pool Party, que es farà el dissabte 30 de juliol a les 23 h i que comptarà amb una flash mob col·lectiva a càrrec de les millors influencers de Musical·ly (Carla Flila, Victòria Caro, Noelia Moya, Laura Mullor i Lucía Bellido).

Aquestes activitats a la piscina de Vallparadís, formen part de la campanya “Oh sí!”, que també contempla la celebració del Torneig de Bàsquet Nocturn 3x3 al parc de Vallparadís.

El Servei de Polítiques de Gènere muntarà enguany dos punts informatius sobre les agressions sexuals i els comportaments sexistes a la Festa Major. Així, una carpa informativa estarà situada a l’espai d’El Jove, al Torrent de la Font d’en Sagrera, al parc de Vallparadís, i funcionarà les nits de divendres, dissabte i diumenge de 0 a 4 h. Aquest espai està gestionat per l'entitat Creació Positiva. L’altre espai estarà situat a l’atri de l’Ajuntament, al Raval de Montserrat, al costat del punt de la Policia. 

Mobilitat durant la Festa Major 

A més, l’Ajuntament, en col·laboració amb l'empresa que gestiona el servei de bus (TMESA), ha decidit, com ja és habitual, ampliar l'horari dels autobusos de les línies 2, 3, 4, 5, 8 i 9 durant els dies de Festa Major fins a les tres de la matinada. També s’allargarà el Bus de Nit de divendres i dissabte fins a les cinc de la matinada i la línia 9 allargarà el servei el diumenge fins a les cinc de la matinada, per tal d’oferir servei a la parada més propera de l’espai d’El Jove.
 

La cercavila de la Festa Major Foto: Cristóbal Castro


Tots aquests serveis de transport nocturn, comptaran amb el servei de "parada intermèdia". Aquest servei, restringit a dones, joves menors de 16 anys, gent gran i persones en situació de discapacitat; ofereix la possibilitat de sol·licitar parades intermèdies, només de
baixada i no de pujada, entre dues parades fixes de la ruta.

També es portarà a terme des del Servei de Polítiques de Gènere la campanya “Només un sí és un sí”, consistent en la impressió dels gots de plàstic reutilitzables que s'utilitzen a l’espai d’El Jove amb el hashtag #NomésunSíÉsSí per tal de fer visible la campanya. L’objectiu és que aquest hashtag es faci viral i generi un impacte positiu entre els i les joves.