Els presos polítics, l'aigua i els nous cronòmetres per limitar les intervencions han protagonitzat el ple de Terrassa

L'empresa pública d'aigua ha fet un pas més amb l'aprovació dels òrgans de govern | El ple ha aprovat condemnar l’existència de presos polítics i demanar la seva llibertat immediata

Ple municipal del mes de maig de Terrassa
Ple municipal del mes de maig de Terrassa | A.M.
01 de juny del 2018
Actualitzat a les 9:38h
El ple de maig ha començat puntual amb els ulls al Congrés dels Diputats i els peus a la sala de plens de l'Ajuntament de Terrassa. A les 18h han entrat tots els representants polítics municipals i també un nombrós grup de ciutadans que han ocupat les cadires del públic. Alguns auriculars es desenganxaven de les orelles d'aquells que han aprofitat fins a l'últim moment per seguir l'última hora de la moció de censura al president espanyol, Mariano Rajoy.

A Terrassa avui el ple ha estrenat cronòmetres per determinar els torns d'intervenció. Un prec que fa mesos que els diferents grups polítics fan al govern per igualar l'estona que parla cada un dels regidors. Dos cronòmetres amb grans números vermells a la taula presidencial de la sala de plens, han estat en alguns casos els protagonistes d'algun ensurt per part dels polítics i assistents quan l'alcalde, encara poc familiaritzat amb la nova joguina del ple, ha deixat córrer els segons després d'una intervenció i ha sonat l'alarma quan s'ha esgotat el temps marcat.

"La tecnologia m'està liant", ha dit en algun moment l'alcalde, que ha aixecat somriures entre els assistents. "Ha estat un bon invent el cronòmetre" li ha etzibat el portaveu de TeC, Xavi Matilla, quan el cronòmetre ha "pitat" a mitja intervenció de Vega. 

Entre les propostes aprovades destaquen els òrgans de govern de l'empresa pública d'aigua, la concessió a FUPAR de l'ús privatiu d'un espai al Condicionament Terrassenc, les mesures per evitar agressions sexistes durant la Festa Major, a proposta de la CUP; la incorporació de l'arquitecte Lluís Muncunill a la Galeria de Terrassencs Il·lustres, a proposta d'alcaldia; la moció d'ERC-Mes per l'ampliació del servei de transport públic nocturn durant la Festa Major, la moció de TeC per la construcció d'un nou equipament municipal al Districtre 3; la proposta de Cs per estendre el programa "Treball als Barris" per fomentar l'ocupació en els barris més vulnerables de la ciutat; o la proposta de TeC i Cs per garantir la disponibilitat necessària de places d'ESO a la zona 2 de la ciutat. 

Alliberament immediat dels presos polítics 

L'últim punt de debat quan feia gairebé cinc hores que havia sonat la campaneta d'inici, ha estat una proposta del PDECat que demanava la condemna de l'Ajuntament de Terrassa per l'existència de presos polítics i l'exigència d'alliberar-los immediatament. A Terrassa la qüestió dels presos polítics i exiliats toca de prop. Dos terrassencs, Josep Rull i Lluís Puig pateixen de primera mà la decisió judicial de l'Audiència Nacional que els acusa d'haver comès un delicte de rebel·lió i malversació de fons públics. 

Una proposta que ha rebut els suports dels grups municipals d'ERC MES, la CUP i TeC i en dos dels tres acords, també del PSC que no ha comprat el reconeixement de presos polítics. La coincidència amb la moció de censura a Mariano Rajoy ha propiciat comentaris dels partits sobiranistes a favor del canvi que pot suposar la possible presidència de Pedro Sánchez en relació a la qüestió catalana. 

La municipalització de l'aigua fa un pas més

El ple del mes de maig també ha servit per aprovar els òrgans de govern i administració de l'empresa pública que gestionarà l'aigua de Terrassa a partir del 10 de desembre, amb els vots en contra del PP i Cs. Així doncs, la presidència de "Terrassa Cicle de l'Aigua EPEL", recau a la regidoria que tingui la competència de la gestió de l'aigua, en aquest cas, el president passa a ser el tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol.

També s'ha aprovat que Xavi Matilla, sigui membre del consell d'administració i vicepresident de "Terrassa Cicle de l'Aigua EPEL" i que els regidors Miquel Sàmper (PDECat) i Carlos 
Caballero (ERC-MES); així com els tècnics  Juan Maria Gaya Fuertes, Marc Cadevall Artigues i Maria Dolores Megías Jiménez, també siguin membres del Consell.