L’Ajuntament de Terrassa ofereix subvencions a propietaris d'habitatges buits per destinar-los a lloguer social

Les sol·licituds es poden presentar fins el 15 d’octubre

Redacció
31 de maig del 2018
Actualitzat a les 12:34h

L'índex de referència per calcular el preu de les hipoteques canviarà aquest any Foto: Europa Press

L’Ajuntament de Terrassa, mitjançant la Societat Municipal d’Habitatge de Terrassa, ha obert dues convocatòries de subvencions adreçades a persones propietàries d’habitatges buits que vulguin destinar-los al lloguer social. Les subvencions van dirigides a petits tenidors que tinguin un habitatge en propietat dins del terme municipal de Terrassa. D'aquesta manera queden excloses les entitats financeres, empreses constructores o agències immobiliàries.

Els petits propietaris doncs rebrien ajuts de l'Ajutnament per d’una banda, reduir l’impacte de l’IBI en aquests habitatges, i de l’altra, per cobrir part del cost de les obres de rehabilitació. En concret l'Ajuntament té un pressupost de 15.000€ per atorgar ajuts per cobrir el 50% de l’import de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) de l’anualitat de 2018.

Els ajuts per reforma d'habitatges està pesnsat perquè els petits tenidors d’habitatges buits que puguin estar en mal estat o els manqui la cèdula d’habitabilitat puguin dur a terme les millores necessàries per garantir que estiguin en condicions d’ús. L’import de la subvenció serà com a màxim del 50% del cost total de les obres, amb un màxim de 3.000€ per obra i instal·lació d’habitabilitat, ampliable a 5.000€ en cas d’incloure obres de millora energètica. L’Ajuntament compta amb un pressupost de 95.000€ destinats a aquests tipus d'ajunts.

El termini de presentació de sol·licituds als ajuts d’ambdues convocatòries s’ha obert aquest mes de maig i finalitza el 15 d’octubre. Les sol·licituds es podran presentar de forma telemàtica a través de la Seu Electrònica, amb certificat digital, o bé presencialment a qualsevol Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Terrassa.

Emergència habitacional 

Actualment Terrassa disposa d’una borsa de lloguer social de 611 habitatges, tots ells ocupats, que representen 1,2% del total mentre que l'ideal seria que el percentatge se situés en el 15%. Això significa que caldrien 11.000 habitatges més per donar resposta a les 3.600 persones inscrites per accedir a un habitatge protegit. Una situació que ha provocat que a Terrassa hi hagi al voltant de 1.300 ocupacions de persones i famílies que s'han vist obligades a fer-ho.

Precisament el passat ple d'abril diversos partits polítics van presentar mocions en aquest sentit per forçar l'Ajuntament i el govern local a prendre mesures d'emergència i també a més llarg termini per augmentar el parc d'habitatges de lloguer social i garantir el dret a l'habitatge a tots els terrassencs. En aquest sentit, va ser el primer municipi de l'Estat en aprovar un acord de ple per imposar multes als bancs per tenir edificis buits.