La Fundació Antiga Caixa Terrassa fa una valoració positiva dels primers anys de gestió autònoma

Fupar, el Centre Cultural i La Llar engeguen projectes de remodelació per encarar les necessitats del futur

Ignasi Cusidó i Josep Ribera a la roda de premsa de presentació del balanç de la FACT
Ignasi Cusidó i Josep Ribera a la roda de premsa de presentació del balanç de la FACT | Cedida
29 de maig del 2018
Després dels seus primers quatre anys de gestió autònoma, la Fundació Antiga Caixa Terrassa (FACT) fa un balanç positiu de l'activitat i els reptes que durant aquest temps ha afrontat. La FACT està integrada pel Centre Cultural i les fundacions de Fupar i La Llar. Totes elles formaven part de l'obra social de Caixa Terrassa, que el 2010 es va transformar juntament amb les caixes de Sabadell i Manlleu amb Unnim fins que el 2013 aquesta va ser absorbida pel BBVA. Va ser aleshores quan les diverses fundacions terrassenques perillaven i es va crear la FACT, una fundació privada i totalment independent de les entitats bancàries.

Un dels principals reptes que havia d'afrontar la nova fundació era el d'aconseguir donar continuïtat a les fundacions però sense el suport econòmic de la banca. El president de la FACT, Ignasi Cusidó, ha expressat que "no hem deixat de fer res per por a la situació econòmica" i això, assegura, ho hem vist retornat amb la valoració dels usuaris.

El balanç dels últims anys mostra com l'any 2017 la FACT ha tancat amb números verds pel què fa als beneficis de les activitats que es proporcionen des de les diferents fundacions. Un "cash flow" positiu que genera optimisme de cara al futur. El 54% del pressupost anual està generat la pròpia activitat de la Fundació, "la responsabilitat de tirar endavant és nostra", assegura el seu director, Josep Ribera.

"Era important trobar l'equilibri en els pressupostos, és l'única manera d'assegurar el futur de les Fundacions. Si haguéssim mantingut una situació continuada de dèficit, tard o d'hora s'haguessin esgotat els recursos i ens haguéssim trobat davant d'un futur molt incert", matisa Cusidó.

Centre Cultural

Va ser creat l'any 1980 per donar servei a la cultura i a la seva promoció en l'àmbit d'actuació geogràfica. L'any 2016 van assistir un total de 165.000 usuaris entre espectacles, exposicions o conferències i van mostrar una satisfacció mitjana del 9,96. De fet, segons Cusidó, la programació que hi ha avui en dia és "igual o millor" que fa cinc anys. De fet, la venda d'entrades de la programació pròpia va créixer un 26% en el 2016 i un 45% el 2017.
 

Façana del Centre Cultural de Terrassa Foto: Cedida


A més a més, s'han adaptat tots els espais per tal de tenir un millor aprofitament i rendiment de l'edifici, com la nova cafeteria restaurant El Cultural, la nova boutique de Teixidors, la sala d'exposicions La Galeria, el nou espai d'assaigs per a companyies de dansa o les noves oficines. També s'ha adaptat l'equipament a les normes d'eficiència energètica.

Fundació Fupar

Es va posar en marxa l'any 1971 per proporcionar suports a persones amb discapacitat, prioritàriament intel·lectual i del desenvolupament. Actualment ocupa i atén a 379 persones discapacitades. L'augment de la facturació en un 56% en el període 2013-2017 ha permès incorporar una seixantena de persones més, arribant a la plantilla de 492. En aquest sentit, Ribera, ha assenyalat que entre les tres fundacions donen feina a més de 700 persones "una de les empreses terrassenques que genera més ocupació".

Pel que fa als reptes de futur, Fupar ha adquirit un nou edifici al carrer Provença, que permetrà créixer en els serveis de jardineria i neteja. També s'ha adaptat una part de les instal·lacions de l'entitat per donar resposta a les necessitats de les persones amb Trastorn de l'Espectre Autista.
 

Façana de la Fundació Fupar Foto: Cedida



Cooperativa Teixidors

S'ha incorporat a la Fundació Fupar per donar continuïtat a una iniciativa "tan extraordinària" com fabricar productes tèxtils, que segueixen el mètode artesanal que s'utilitzava en el segle XIX, oferint ocupació a persones amb discapacitat intel·lectual.

Fundació La Llar

Es va crear l'any 1949 per atendre les persones grans i millorar el seu benestar. Amb el temps ha esdevingut un referent en l'atenció de persones grans. "La nostra prioritat és mantenir i millorar la qualitat en el servei i l'atenció a les persones, tant en el servei de Residència com en el Centre de dia", explica Ribera.

Els seus serveis arriben a més de 4.300 persones i el servei de Residència ha mantingut totes les places ocupades arribant als 206 residents en aquests quatre anys. També s'ha iniciat una reforma integral de les instal·lacions, que es remunten a l'any 1950, per tal d'adaptar-les a les normatives i als criteris d'eficiència energètica vigents.

Així la FACT vol continuar al costat de la ciutadania, prestant serveis que beneficiïn els terrassencs del moment però també els del futur. Per això hi ha diversos projectes d'adaptació d'edificis perquè en puguin gaudir les pròximes generacions. "Com totes les fites essencials a la vida, per aconseguir-les, cal la implicació i dedicació de les persones. I és així com hem emprès cadascun dels reptes i projectes durant els darrers anys" ha conclòs el president.
 

Façana de La Llar Foto: Cedida