La UPC de Terrassa dissenya una tecnologia per fabricar vehicles elèctrics més eficients

La innovació passa per l'aprofitament energètic dels camps magnètics que generen els motors elèctrics

Redacció
29 de maig del 2018
Actualitzat a les 12:50h

Bancada experimental de proves del nou motor al que treballa el grup MCIA que aprofita els camps magnètics Foto: UPC


El centre de recerca Motion Control and Industrial Applications (MCIA) de la UPC al Campus de Terrassa, juntament amb el Centre Tècnic de SEAT i Mavilor, ha desenvolupat una innovació tecnològica per millorar l'eficiència dels vehicles elèctrics. 

La innovació que plantegen els investigadors i professionals es basa amb l'aprofitament energètic dels camps magnètics que generen els motors elèctrics. La cadena de tracció amb motors que es mouen gràcies a la combinació de les forces magnètiques, la reluctància assistida, generen imants permanents i permetrà fabricar vehicles elèctrics més econòmics, robustos i eficients. L'elevat potencial d'aquesta tecnologia representa un important avenç cap a la fabricació a gran escala de vehicles elèctrics interurbans.

Aquesta cadena de tracció de més de 50 kW té capacitat per arribar fins a un 97% d'eficiència, la qual cosa ofereix un motor elèctric més econòmic, ja que disminueixen els costos en reduir l'ús dels anomenats imants de terres rares. A més, permet assolir nivells de densitat de
potència i robustesa compatibles amb el mercat actual, la qual cosa ofereix una major eficiència i competitivitat.

En el projecte han treballat més d'una dotzena de professionals entre investigadors i enginyers, i els resultats del projecte han obert noves línies de col·laboració pel que fa als esquemes de control, dissenys mecànics i procediments de fabricació de motors elèctrics.

El centre MCIA, amb seu al Campus de Terrassa, treballa en les àrees de tracció elèctrica, eficiència energètica, sistemes d'alt voltatge, electrònica industrial, manteniment industrial i mecatrònica. Forma part de la Xarxa d'Innovació i Tecnologia (TECNIO) de la Generalitat de Catalunya i del Centre d'Innovació i Tecnologia (CIT) de la UPC.