La CUP proposa canviar el nom del passeig del Comte d’Egara pel «Passeig de l’U d’octubre»

Ciutats com Sant Cugat o Girona han fet els canvis de nom

Placa a la plaça de l'U d'Octubre de Girona.
Placa a la plaça de l'U d'Octubre de Girona. | Albert Segura
Redacció
24 de maig del 2018
Actualitzat a les 16:27h

El grup municipal de la CUP ha proposat el canvi de nom del passeig del Comte d’Egara, conegut com "el Passeig", per Passeig de l’U d’Octubre. El regidor, Marc Medina, expressa que "cal retre homenatge simbòlic a un dels dies més importants de la història recent de Catalunya, en la que 2,3 milions de ciutadans van participar del referèndum de lliure determinació convocat per aquell mateix dia". 

La CUP ha presentat la proposta en el marc de la comissió de Nomenclàtor presidida pel regidor de Cultura Amadeu Aguado. La proposta ha quedat automàticament registrada per al seu debat i incorporada a la llista de propostes de modificació de noms. De tota manera per poder fer efectiu el canvi caldrà que tant el govern com per la resta de grups de l’oposició, ho acceptin. 

Medina ha afegit que "pretenem que la ciutat incorpori al seu mapa cartogràfic i sentimental un fet tan emocionalment dur". El dia 19 de setembre, desenes d’agents es presentaven a la seu d’Unipost per les notificacions pels membres de les taules electorals, així com les targetes censals.  

Pel que fa a l’indret triat, des de la CUP consideren que el Comte d’Egara és un dels pitjors representants de la vida terrassenca: Alfons Sala i Argemí col·laborà amb la dictadura de Primo de Rivera i fou un important aliat de les faccions feixistes de Catalunya durant la dècada dels anys 30. Arran del fracàs del cop militar de 1936 a Catalunya, Sala i Argemí va instal·lar se a Sevilla des d’on va recolzar les tropes nacionals tornant a Terrassa un cop ocupada Catalunya per l’exèrcit franquista, tres anys després. Tant el nom del Passeig com el propi monument són simbologia enaltidora del feixisme.