Vega: «Terrassa ha de ser una ciutat digital, social, pròspera, sostenible i metropolitana»

L'alcalde de Terrassa ha fet una conferència per valorar la situació actual i el futur de la ciutat sis mesos després de la seva possessió del càrrec

L'alcalde de Terrassa Alfredo Vega a la conferència de ciutat.
L'alcalde de Terrassa Alfredo Vega a la conferència de ciutat. | Rafel Casanova BCF
17 de maig del 2018
Sis mesos després de ser elegit alcalde de Terrassa, Alfredo Vega ha fet una conferència per valorar la situació actual i el futur de la ciutat. Per Vega "Terrassa ha de ser una ciutat digital, social, pròspera, sostenible i metropolitana". L'alcalde ha assegurat que després de la marxa de l'exalcalde Jordi Ballart, "a l’Ajuntament hem afrontat una crisi institucional molt dura, però penso que ens n’hem sortit dignament". Ha reconegut que "hem estat molt a prop de l’abisme, però amb serenitat i responsabilitat hem preservat i enfortit l’Ajuntament i hem consolidat el Govern Municipal".

En el seu discurs Vega ha volgut estendre la mà també a la resta de partits polítics i els ha dit que mantindrà en tot moment vies de diàleg i de pacte amb tots els partits, a totes les entitats i a tots els col·lectius que formen la ciutat.

Vega també ha dedicat unes frases al nou president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, a qui li ha demanat que "governi pensant en tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya, i evidentment, en els terrassencs i les terrassenques". També ha dit que Torra és el seu president igual que ho és Mariano Rajoy, malgrat que "n’estic molt lluny ideològicament, tant de l’un com de l'altre". 

Terrassa, ciutat de progrés

Les claus de l'èxit de la ciutat des dels anys 80 fins ara han estat, segons Vega la renovació, el canvi, l'estabilitat i el progrés. En 20 anys, Terrassa ha passat de tenir 165.000 habitants a 218.000, convertint-se així en la tercera ciutat de Catalunya, amb un 11,73% de població estrangera. 

Pel que fa a l’economia, el sector que més creix és el de la construcció i es consolida el predomini del terciari: sanitat, el comerç o la restauració. A la indústria, el metall continua sent el sector líder, per davant de la indústria química, del plàstic, del tèxtil o de l’alimentació.

Segons Vega cal que Terrassa tingui una marca de ciutat, "que es fonamenti en les nostres singularitats més destacades" com la universitat, la cultura, l’hoquei, la salut, el patrimoni, l’audiovisual i la seva immensa creativitat, ha apuntat l'alcalde. 

Creixen les desigualtats

Vega ha explicat que malgrat que "hem entrat en una etapa de creixement econòmic" també han crescut les desigualtats marcades per la precarietat, per la problemàtica del dret a l’habitatge o els dubtes sobre el futur de les pensions. Actualment Terrassa té una renda per habitant una mica inferior a la mitjana catalana: uns 16.000 euros anuals. I pel que fa als pensionistes, una pensió mitjana d’uns 890 euros mensuals. 

Pel que fa a l'ocupació Vega ha destacat que l'actual taxa d'atur està en el 13,20 %, un 6’8 % menys del que hi havia fa un any. No obstant això la temporalitat dels nous contractes se situa al 82,11% del total. I Vega ha volgut afegir que "les franges d’edat més castigades per l’atur són les dels majors de 45 anys". 

 

També ha fet referència a la falta d'habitatge, un dels principals problemes que es troba actualment a la ciutat. Ha explicat que a Terrassa hi ha un parc públic d’habitatge social de 1.700 pisos, que equivalen a un 2% del total de la ciutat. Per respondre a les necessitats del 22% de la població que està al llindar de la pobresa o per sota, l'alcalde ha admès que "caldria disposar d’un 15% del total d’habitatges. Estaríem parlant, doncs, d’uns 12 o 13.000. Una xifra que evidentment supera de molt la capacitat inversora de l’Ajuntament". Vega ha volgut afegir que aquesta capacitat inversora "està injustament limitada per un Estat que castiga els ajuntaments ben gestionats, com el nostre, a no poder destinar el seu superàvit a inversions ni a pal·liar dèficits socials per millorar la qualitat de vida de les persones".
 

L'alcalde de Terrassa Alfredo Vega a la conferència de ciutat. Foto: Rafel Casanova BCF


Fent referència a les dades del Baròmetre de la Ciutat 2018, l'alcalde ha expressat que "tenim mancances, tenim problemes i hem de millorar en molts aspectes, però Terrassa és optimista, Terrassa es valora i s’estima a ella mateixa, Terrassa té futur".

Els eixos pel futur de la ciutat 

En aquest sentit, l’alcalde ha apuntat les potencialitats de la ciutat entre les quals ha destacat que "Terrassa ha de ser una ciutat digital, social, pròspera, sostenible i metropolitana". Per a l’alcalde, Terrassa ha de liderar aquesta revolució digital, construint una "agenda 4.0" i explotant la seva experiència en camps com el de l’economia col·laborativa, el "big data", la intel·ligència artificial, la robòtica, la fotònica, l’audiovisual, les tecnologies aeronàutiques i aeroespacials, les indústries culturals, la bioenginyeria i la salut, la realitat virtual, o la "ciberseguretat", entre d’altres.

Sobre el model social de futur, Vega ha afirmat que cal preservar els valors del model de societat del benestar, de la igualtat, de la llibertat i de la justícia social. Així, ha presentat una ciutat social, que lluiti contra la vulnerabilitat social en totes les seves vessants. A més, ha remarcat el compromís per seguir treballant "per una ciutat feminista, exigent pel que fa a la igualtat, lliure, segura i de respecte a totes les opcions sexuals".

Pel que fa a les polítiques econòmiques, Vega ha presentat una Terrassa "pròspera i sostenible”, on el progrés econòmic, la sostenibilitat, el desenvolupament i el respecte pel medi ambient siguin cabdals. En aquesta línia, ha remarcat la idoneïtat de continuar amb tota la feina feta fins ara, aprofitant les potencialitats que ofereix disposar d’una formidable realitat universitària, amb empreses i projectes emprenedors, de noves tecnologies, i amb grans perspectives. Per a l’alcalde, "aquest escenari propicia la creació de riquesa i una ocupació de qualitat".

Vega ha conclòs la seva ponència recordant que Terrassa ha de ser una ciutat "amb una forta identitat, oberta, cooperadora, competitiva, activa i creativa". Valors, per a l’alcalde, que han de posicionar la ciutat en un nou marc estratègic, a la regió metropolitana, i que formi part del progrés del país i d’Europa. Ha reivindicat el paper clau de Terrassa en la regió metropolitana de Barcelona, perquè exerceixi el seu pes com a tercera ciutat de Catalunya, al costat de Barcelona i dels altres municipis metropolitans.

La proposta de l’alcalde passa per la participació activa i compromesa de la ciutat "en la presa de decisions, la planificació i els debats de futur de la regió metropolitana de Barcelona, sense renunciar a la potent identitat que té Terrassa". "Hem d’estar presents a la regió metropolitana, amb totes les conseqüències, i ser actors del nostre propi futur", ha afirmat Vega, per a qui les ciutats han d’afrontar el repte de "competir globalment, cooperant localment", per gestionar el present i participar en les decisions del futur.

Una visió de futur que l'alcalde ha apuntat que "necessitem dialogar amb esperit crític i optimisme, amb respecte, amb voluntat d’arribar a acords i compromisos que siguin un autèntic guió de futur a deu anys vista", pensant en la Terrassa de l’any 2030.