La segona Guia de la Terrassa Modernista ja és a la venda a quioscos i llibreries

S’hi pot descobrir tots els vestigis que es conserven de l’arquitecte Lluís Muncunill, enguany que se celebra el seu 150è aniversari del seu naixement

La Guia de la Terrassa Modernista.
La Guia de la Terrassa Modernista. | Èmfasi Comunicació
Redacció
09 de maig del 2018
Actualitzat a les 12:56h
La segona edició de la Guia de la Terrassa Modernista torna als quioscos i llibreries de la ciutat i ja és a la venda des del cap de setmana passat. La publicació coincideix amb la celebració de la XVI Fira Modernista que prendrà els carrers de Terrassa aquest proper cap de setmana 11, 12 i 13 de maig. La revista posa a la disposició dels ciutadans una publicació que expliqui tot allò que tenim a l’abast però potser no en coneixem els orígens, ni els motius ni les curiositats.

La Fira d’enguany, com és sabut, es dedica a la cuina modernista. Amb aquest pretext, es trobaran diversos reportatges vinculats: com era, què la distingia i com, en bona part el que avui coneixem com a cuina tradicional catalana, prové d’aquesta època. Ho explica l’historiador i gastrònom Jaume Fàbrega, autor de La cuina modernista, en una entrevista on reivindica aquesta influència. També comptem amb una proposta culinària del cuiner terrassenc, Marc Ribas, que ens ofereix un clàssic "conill a la royale" a l’estil modernista.

Parlar de menjar és també parlar de beure. Un filó per recuperar la influència cabdal que va tenir l’agricultura vitivinícola de mitjans del segle XIX fins a principis del XX per modernitzar el país i esdevenir motor de creixement econòmic. Hi trobareu reportatges sobre la presència de la vinya en l’entorn agrícola de Terrassa i la resta de la comarca, amb un reportatge interessantíssim dels cellers cooperatius que Cèsar Martinell, l’arquitecte de referència de les catedrals del vi, va aixecar a Sant Cugat, Rubí o Ripollet.

Les novetats de la segona edició

Una de les novetats d’aquesta segona edició és que la revista ha sumat firmes il·lustres a la nòmina de col·laboradors. Per exemple, el reportatge d’obertura el firma l’escriptor i periodista terrassenc, Vicenç Villatoro, amb la reflexió que porta per nom "El modernisme terrassenc, un projecte transversal", on podem llegir afirmacions com: "el modernisme no va ser la dèria d’uns quants, sinó l’estètica de molts. Lligada a l’ambició catalanista. És a dir, a l’ambició de fer de Catalunya un país d’Europa, modern, pròsper i respectuós amb les arrels de la seva història i de la seva cultura. Un gran somni".

Una altra de les novetats d’enguany són les seccions Qui era? en les quals, els col·laboradors  del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa, aporten perfils biogràfics sobre noms il·lustres, en un esforç per la paritat i per reivindicar el paper de les dones en el llegat històric. Es tracta, doncs, de ressenyes sobre –no hi podia pas faltar– Lluís Muncunill, Josep Soler i Palet, Rosa Turu i Marsal, Domènec Palet i Barba o Assumpta Caparà.

La revista es pot trobar des de fa uns dies als principals quioscos i llibreries a un preu de 2 euros i també es podrà adquirir durant els dies de la Fira en una parada pròpia al Raval de Montserrat.