Matadepera ja disposa d'un Pla director del verd urbà per gestionar la jardineria pública del municipi

Servirà per millorar la qualitat de l’arbrat viari, millorar la connectivitat del verd urbà o reduir també els costos de manteniment i de recursos hídrics

Matadepera
Matadepera | Quico Sala
Redacció
09 de maig del 2018

La Diputació de Barcelona ha realitzat el Pla director del verd urbà de Matadepera, un treball que ha de servir com a eina de planificació i gestió de la jardineria pública del municipi. L’estudi permet conèixer l’estat i les possibilitats dels espais verds i la selecció de les espècies al model de verd urbà del municipi, alhora que n’estructura la gestió perquè aquesta sigui més eficient.

El pla compren la elaboració d’un inventari detallat del verd urbà de la població, definir els criteris de disseny i manteniment així com definir un pla d’inversions per a la millora i consolidació de verd, a més de definir les possibles modificacions de gestió per a l’estalvi de recursos i optimització de resultats. Entre les propostes contemplades hi ha millorar la qualitat de l’arbrat viari, reduint-lo en aquelles zones del nucli urbà on ocasiona conflictes i augmentant-lo a les avingudes d’entrada al municipi, millorar la connectivitat del verd urbà, desenvolupant diferents espais emblemàtics vinculats a la xarxa de camins existent, així com reduir també els costos de manteniment i de recursos hídrics de les gespes substituint-les progressivament per prats.

Matadepera disposa de 79,5 ha de verd urbà, la meitat de les quals són espais vinculats a la xarxa hidrogràfica, que requereixen baix manteniment i la resta correspon a espais amb manteniment freqüent. Entre d’altres, el Pla director ha constatat que la superfície d’espais verds per habitant està per sobre dels valors de referència i el nombre d'habitants per arbre està dins la mitjana de referència, sense tenir en compte que Matadepera està ubicada en un entorn natural amb molta massa boscosa.