L'Hospital Universitari MútuaTerrassa desenvolupa un nou mètode de millora dels tractaments antidepressius

L'HUMT es convertirà en el primer hospital de Catalunya que comptarà amb un servei propi d’ajust de les dosis clíniques

Redacció
08 de maig del 2018
Actualitzat a la 13:33h

L'Hospital Universitari MútuaTerrassa. Foto: Joaquim Albalate


Desenvolupar noves eines i protocols d’actuació primerenca per millorar el tractament amb fàrmacs antidepressius mitjançant la utilització d’informació farmacogenètica és l’objectiu del nou mètode d’intervenció amb el que treballa actualment l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT). La seva propera implementació permetrà una millor personalització dels tractaments, l’increment de l’eficàcia i la seguretat dels mateixos, la reducció de la freqüència i la severitat dels efectes secundaris així com la disminució del risc de suïcidi dels pacients tractats amb aquests fàrmacs.

En termes d’eficàcia, l’HUMT es convertirà en el primer hospital de Catalunya que comptarà amb un servei propi d’ajust de les esmentades dosis clíniques, el qual es podrà implementar amb un temps màxim de 48h.

Existeix evidencia científica que el fet d’emprar informació farmacogenètica per a la personalització dels tractaments amb antidepressius reporta una millora significativa dels mateixos. Es coneix també que només un terç dels pacients tractats aconsegueix remissió clínica, mentre que dos terços no responen al primer fàrmac i un terç es mostra resistent al tractament. A l’HUMT actualment s’estan desenvolupant i estandarditzant els mètodes de genotipatge ràpid de les variants genètiques d’interès així com els protocols clínics d’actuació. També s’ha establert un equip de consell farmacogenòmic de referència i és previst que a l’estiu ja es pugui dur a terme el reclutament prospectiu de pacients per a l’avaluació dels beneficis clínics dels mètodes desenvolupats.

Els esmentats protocols implicaran un clar benefici per a la salut dels pacients ja que permetran la selecció de dosis clíniques i fàrmacs adequats abans de l’inici del tractament, fet que repercutirà en un increment notable de l’eficiència i seguretat del mateix. També suposaran un estalvi econòmic ja que la seva personalització farà augmentar la tolerància i disminuir les estades hospitalàries. A més, la informació genètica obtinguda podrà ser d’utilitat per ajustar futurs tractaments amb fàrmacs metabolitzats pels mateixos enzims d’altres àrees mèdiques.