La gastronomia del 1900, protagonista de la XVI Fira Modernista

Més de 300 activitats per a tots els públics ompliran Terrassa el cap de setmana del 11 al 13 de maig | Un itinerari pels edificis de l'arquitecte Lluís Muncunill l'any que se celebra el 150è aniversari del seu naixement

L'alcade, Alfredo Vega presentant la Fira Modernista del 2018
L'alcade, Alfredo Vega presentant la Fira Modernista del 2018 | Anna Mira
03 de maig del 2018
Actualitzat el 09 de maig a les 11:26h
Terrassa tornarà a recuperar la vida dels voltants del 1900, un dels períodes històrics més importants de la història terrassenca, el cap de setmana de l'11, 12 i 13 de maig. La setzena edició de la Fira Modernista arriba carregada d'activitats per a tota la família i enguany girarà entorn de la gastronomia.

L'alcalde, Alfredo Vega, ha remarcat el programa "completíssim" d'aquesta edició amb més de tres-centes activitats per a tota la família. Ho ha dit a la roda de premsa de presentació de la Fira, aquest dijous al Teatre Principal de la ciutat. Una Fira que segons Vega "s'ha consolidat indiscutiblement i és un dels esdeveniments turístics més destacats de Catalunya" des que l'any 2007 va ser reconeguda cm a Festa Local d'Interès Turístic de Catalunya per part de la Generalitat.

El tret de sortida de la Fira es farà el divendres 11 de maig a les 19.30 amb una inauguració a la plaça Vella que es convertirà amb l'antiga plaça Major on es feia el mercat del cel obert. Allà es podrà tastar el vermut vallesà d'Ullastrell amb romaní i el plat "El terrassenc", coca de munt amb botifarra terregada, un plat elaborat pels cuiners Artur Martínez i Marc Ribas.

Menús modernistes

La gastronomia modernista serà el fil conductor de tota la Fira i per això enguany un total de 26 restaurants de la ciutat han elaborat menús amb els aliments típics del modernisme recordant el què menjaven i bevien tant la burgesia com les classes treballadores de l'època. El president del Gremi d'Hostaleria de Terrassa i Comarca, Xavier Gómez, ha detallat que "els restaurants s'han apuntat a fer esmorzars, berenars, menús especials i sopars de plats típics i casolans". Enguany a banda de la programació els terrassencs i terrassenques disposaran també d'un llibret on trobaran els diferents menús modernistes que ofereixen els restaurants que s'han sumat a la iniciativa.

En aquest sentit, Vega ha explicat que "el modernisme es pot considerar l'època de la incursió de la cuina catalana, quan es van crear noves tècniques culinàries i quan Terrassa va veure com apareixien fondes i hostals al costat de l'estació per donar resposta a les persones que visitaven regularment la ciutat". El record per les fondes i els itineraris que les recordaran posaran en relleu aquests establiments que van ser de gran importància a principis del segle XX. Entre els espais gastronòmics destaquen el mercat de la Independència i el seu soterrani, la plaça del Progrés, la plaça de Salvador Espriu el Camí Fondo entre d'altres. Un seguit d'espais on es podran gaudir de degustacions, taller gastronòmics, receptes, productes típics, música en directe, xerrades, tasts, etc.

Lluís Muncunill, protagonista especial

Dins de la celebració de l'any del 150è aniversari del naixement de l'arquitecte Lluís Muncunill que ha deixat una petjada indiscutible a la ciutat, enguany la Fira Modernista li dedica un itinerari per diferents edificis de la ciutat que recorrerà el llegat de l'arquitecte que entre d'altres és l'autor de les fàbriques Aymerich, Amat i Jover, de la Masia Freixa, de la façana de l'Ajuntament de l'Escola Industrial. Una obra que va fer entre el 1892 i el 1903. Enguany Muncunill s'incorporarà a la galeria de Terrassencs Il·lustres, un acord dels diferents partits polítics amb representació municipal.
 

La Fira Modernista de Terrassa reviu les manifestacions sindicals de finals del segle XIX. Foto: Cristóbal Castro

L'itinerari de l'obra de Muncunill se suma a les 128 visites i rutes guiades que s'oferiran durant el cap de setmana a la ciutat, les 301 activitats organitzades, les 47 funcions els 10 edificis que mantindran les seves portes obertes perquè tothom qui ho vulgui descobreixi el passat modernista de Terrassa.

Torna el trenet del 1900 i el pícnic

L'any passat es van estrenar novetats que no van deixar indiferent a ningú i que enguany arriben a la seva segona edició. Una d'elles és el Trenet del 1900, un tren per a recórrer la ruta de la llana a principis de segle i alguns dels principals vapors, magatzems i teatres de la ciutat. També es tornarà a fer el Pícnic Modernista, el dissabte al migdia el Parc dels Catalans serà l'escenari per fer un dinar d'època i no també es farà una desfilada de vestits modernistes. Finalment, una altra de les novetats de l'any passat i que es manté són les visites guiades a la teulada de la Masia Freixa així cm la campana "posa una flor al balcó" que impulsen els floristes de Terrassa amb la venda de paquets de cinc plantes per cinc euros amb l'objectiu que els balcons de la ciutat estiguin ben engalanats.

El tinent d'alcalde d'Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, ha expressat que aquesta nova edició de la Fira "és un clar exemple de treball transversal entre administració, entitats, associacions i ciutadania" i ha explicat que en els últims ans s'ha detectat un interès creixent dels visitats que arriben de fra de la ciutat així cm una major satisfacció dels assistents.

Finalment durant el cap de setmana de la Fira es podrà trobar als quioscs de la ciutat la segona edició de la Guia Modernista amb reportatges i articles sobre la Terrassa del 1900.
 

El vermut i la Guia Modernista de la XVI Fira Foto: Anna Mira