VÍDEOS i FOTOS Terrassa fa un clam unitari contra la condemna de «la Manada»

Centenars de terrassenques i terrassencs s'han aplegat davant de l'Ajuntament amb nombrosos cartells de rebuig a la violència masclista | El Ple municipal s'ha aturat i els regidors del Consistori s'han sumat a la concentració

Concentració de rebuig a la sentència de
Concentració de rebuig a la sentència de | Anna Mira
Redacció
26 d'abril del 2018
Actualitzat a les 21:51h
Terrassa s'ha sumat a les concentracions per aquest dijous a la tarda davant dels ajuntaments de les principals ciutats d'arreu de l'estat espanyol per rebutjar la condemna a 9 anys de presó que per a tots els membres de "la Manada" per un delicte continuat d'abús sexual. Centenars de terrassenques i terrassencs s'han aplegat sota un sol crit "No és abús és violació". Aquesta concentració s'ha fet minuts després que dins del Consistori, on se celebra el ple ordinari d'abril, els regidors i regidores hagin mostrat també cartells de rebuig a la sentència de l'Audiència de Navarra durant el minut de silenci per condemnar la violència masclista. 

De fet a les 19h s'ha aturat el Ple municipal i tots els regidors i regidores han sortit al Raval de Montserrat per unir-se a la ciutadania i expressar el seu rebuig a la resolució judicial. Han estat moltes les pancartes que s'han desplegat i també molts els càntics reivindicatius que s'han cridat en contra del masclisme. Durant la concentració els diferents col·lectius feministes de la ciutat han llegit un manifest on expressen que la sentència coneguda aquest dijous "fa palès que la justícia és patriarcal" i que actua com a "braç executor legal de tot un sistema que ens vol oprimides". Han insistit en el "no és no" i han advertit que la manada "som nosaltres i no acotarem el cap ni ens agenollarem perquè si toquen a una ens toquen a totes".
 

Concentració de rebuig a la sentència de "la Manada"  Foto: Anna Mira

 

El govern local i els regidors a la concentració de rebuig a la condemna de "la Manada"  Foto: Anna Mira

 

Concentració de rebuig a la sentència de "la Manada"  Foto: Anna Mira
 

Concentració de rebuig a la sentència de "la Manada" Foto: Anna Mira

 

Concentració de rebuig a la sentència de "la Manada"  Foto: Anna Mira


La condemna 

El tribunal també condemna els joves a indemnitzar la noia amb 50.000 euros de forma conjunta i solidària, i a pagar 1.531,37 euros al Servei de Salut de Navarra. A més, els imposa la prohibició d'acostar-se a una distància inferior a 500 metres d'ella, així com comunicar-se amb la víctima per qualsevol mitjà. Per contra, segons ha explicat el magistrat, se'ls absol per un delicte continuat d'agressió sexual, el que hagués justificat la violació en grup, i d'un delicte de robatori amb violència i intimidació, i contra la integritat moral.  

La sentència surt cinc mesos després del judici, en una compareixença sense la presència dels acusats. Durant la vista, s'havia jutjat la presumpta violació en grup a una noia durant els Sanfermines del 2016, i ja des que es van denunciar els fets, el cas es va convertir en un dels grans successos dels últims anys. Fins el moment en què s'ha conegut la decisió del tribunal, però, encara hi havia totes les possibilitats obertes, fins i tot una possible absolució dels cinc investigats: José Ángel Prenda, Jesús Escudero, Ángel Boza, el militar Alfonso Jesús Cabezuelo i el guàrdia civil A.M.G. Tots ells, des de fa dos anys, resten en presó provisional.

El vot particular d'un dels magistrats

La sentència ha comptat amb el que s'anomena un vot particular, d'un dels tres magistrats, és a dir, una opinió divergent emesa per un dels membres del tribunal, en contra de la majoria. Segons ha indicat l'Audiència de Navarra, aquest apostava per l'absolució dels acusats.

Durant el procés de deliberació, els magistrats José Francisco Cobo i Raquel Fernandino ja s'havien mostrat partidaris a donar credibilitat a la versió de la víctima. No obstant això, Ricardo González creia que els fets no estaven prou provats i, fins i tot, havia votat a favor de la llibertat provisional dels cinc nois, en presó des de fa gairebé dos anys.

Relacions consentides?

Un dels elements que ha determinat el pes de la pena i que també va marcar el judici va ser el fet de si les relacions sexuals que es van tenir amb la noia van ser consentides o no. En aquest punt, els joves afirmaven que sí, ja que ella no havia forcejat, ni s'havia queixat, segons el vídeo que es va fer servir com a prova. En la seva declaració, la jove va dir que no havia pogut "reaccionar" i que havia quedat paralitzada per la por. La versió d'ella, però, ha variat, i a això també s'han aferrat les defenses dels acusats. Si bé en un primer moment va dir que li havien tapat la boca abans d'entrar al portal, més endavant va afirmar que havia entrat al portal per voluntat pròpia, pensant que "anaven a fumar un porro".

Aquesta confusió és una de les principals causes de la demora de la sentència, que s'havia de conèixer a principis d'any, i que ha motivat el debat entre els magistrats sobre si l'agressió sexual havia estat o no una violació en grup, més o menys consentida, o un abús, tal com finalment s'ha considerat. En aquest punt, durant el judici els acusats van declarar-se innocents, mentre que el fiscal va considerar que la violació estava "totalment acreditada". 

Pel que fa a la sentència, les dues parts poden presentar un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Navarra i, posteriorment, al Tribunal Suprem. Això podria suposar que la causa s'allargués, com a mínim, un any.