El debat sobre l'habitatge i el rebuig a la condemna de «la Manada» protagonitzen el Ple d'abril

S'han aprovat acords en relació als centres de culte, a la gestió de l'aigua, al Consorci Sanitari, o a "l'Església Vella" de Rellinars

Membres del govern de Terrassa amb els cartells en contra de la sentència de
Membres del govern de Terrassa amb els cartells en contra de la sentència de | Anna Mira
26 d'abril del 2018
Actualitzat el 03 de maig a les 19:55h
El ple del mes d'abril ha deixat imatges per la història. La més significativa ha estat la de totes les regidores i regidors dempeus i amb cartells de rebuig a la condemna de "la Manada" durant el minut de silenci que cada Ple es dedica a les víctimes de la violència masclista. Un ple que precisament per la sentència de l'Audiència de Navarra s'ha aturat durant quinze minuts a les 19 h, per permetre als membres del Consistori a assistir a la concentració convocada pels col·lectius feministes i que ha aplegat centenars de terrassenques i terrassencs que han cridat "no és abús, és violació".

La qüestió relacionada amb l'habitatge ha estat l'altre plat fort d'un ple que ha quasi sis hores. En total s'han debatut dues mocions (de TeC i de Cs), amb les diverses propostes dels altres grups municipals i un acord de ple a través del qual es ratifica un acord del 2015 que explicita que els habitatges de titularitat pública no es poden vendre si no que s'han de destinar a règim de lloguer social. La proposta de Terrassa en Comú ha tirat endavant en una votació amb acords separats però que ha aconseguit el suport necessari per augmentar el parc públic d'habitatges de lloguer social que ara mateix se situa en l'1,2%.

​Pel que fa a la proposta de Ciutadans, malgrat els grups de l'oposició de TeC, ERC i la CUP l'han titllada "d'oportunista" i de buscar solucions en l'àmbit privat, ha estat aprovada amb el suport del govern local del PSC, el PDECat i el PP. Una proposta que la tinenta d'alcalde de l'Àrea de Drets socials i serveis a les persones, Eva Candela, ha puntualitzat que com a govern "tenim la responsabilitat d'estudiar totes les propostes". El PDECat veu amb bons ulls la col·laboració público-privada de la proposta per lluitar contra la situació d'emergència que viu la ciutat i el seu portaveu, Miquel Sàmper ha recordat que amb aquest tipus de col·laboració "no es perd el control per part de l'administració". Una desena de persones del col·lectiu local de "Sin Vivienda" han volgut visibilitzar i expressar les seves reivindicacions amb cartells a favor del lloguer social i de les expropiacions.
 

Membres del col·lectiu "Sin Vivienda" al ple municipal d'abril. Foto: Anna Mira


Entre la resta de punts que han tirat endavant destaca l'aprovació provisional del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) a través del qual canvien els criteris per a la implementació dels centres de culte de la ciutat, que diversifica l'activitat i en regula l'aforament. També s'ha tirat endavant la cessió gratuïta de "l'Església Vella" de Rellinars a aquest municipi, qui es farà càrrec de les intervencions per la conservació d'aquesta construcció romana alhora que recupera la seva propietat.

Una altra dels punts de gran transcendència per la ciutat ha estat la modificació de la sortida de la Fundació Sant Llàtzer, del Consorci Sanitari de Terrassa. Aquest canvi permetrà que el Consorci terrassenc pugui esdevenir un mitjà propi de la Generalitat, que no permet tenir cap membre privat i per aquest motiu s'ha arribat a un acord mutu perquè la Fundació en sortís. Totes les forces polítiques han estat d'acord amb la retirada de les màquines bufadores de la ciutat, una moció presentada pel grup municipal del Partit Popular i que ha tirat endavant per unanimitat. Igualment, també s'ha aprovat de manera conjunta la proposta d'ERC-MES per la millora del Programa de Gestió Ambiental i així treballar per aconseguir una ciutat més neta i més endreçada. 

Pel que fa a la proposta de TeC per aconseguir paritat en els concerts de Festa Major ha estat aprovada amb el suport del PSC, el PDECat, ERC i la CUP. Tots ells coincideixen que cal treballar perquè els concerts de Festa Major tinguin més presència de dones. Finalment, s'ha retirat la proposta de resolució per denunciar la criminalització dels CDR per part de l'aparell de l'estat espanyol per què es va acordar prèviament a la Junta de Portaveus.