Terrassa acull segon Congrés d’Acústica de Catalunya per debatre sobre els problemes de soroll a les ciutats

Només l’11,4% de la població que resideix a les grans aglomeracions de Catalunya gaudeix d’uns nivells per sota dels valors considerats com a zona tranquil·la

Redacció
25 d'abril del 2018

Un expositor de l'Acusti.cat. Foto: Juanma Peláez


Terrassa acull, aquest dimecres i dijous el segon Congrés d’Acústica de Catalunya, l’Acusticat. Un congrés que té per objectiu reflexionar i debatre sobre la problemàtica del soroll a les ciutats amb tallers i conferències impartides per més d’un centenar de ponents que participaran en les sessions programades al Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC).

L'Acusticat és fa cada dos anys i enguany compta amb més de 330 inscrits, una xifra superior a la registrada fa dos anys a Sabadell, la ciutat que va acollir la primera edició. L'any 2020 es farà a Sant Cugat en una voluntat d'impulsar la col·laboració entre les diferents administracions que tenen competències sobre la matèria per tal d’oferir solucions a una problemàtica tan complexa com és la del soroll a les ciutats. Actualment, només l’11,4% de la població que resideix a les grans aglomeracions urbanes de Catalunya gaudeix d’uns nivells per sota dels valors considerats com a zona tranquil·la urbana, mentre que el 28% està exposada a nivells superiors als objectius de qualitat acústica durant el dia i el 40%, durant la nit.

L’Acusticat debatrà també sobre l’aïllament dels edificis per tal de preservar-los de sorolls i vibracions; el paisatge sonor; les zones tranquil·les en àrees urbanes; la gestió del soroll de les terrasses a la via pública; el monitoratge automàtic; la dificultat de mesurar i les possibles solucions que poden aportar els ajuntaments; l’exposició al soroll en entorns industrials i els plans d’acció que busquen disminuir la contaminació acústica, entre altres qüestions. Tanmateix, s’aprofitarà l’Acusticat per presentar una nova eina de modelització acústica de la mobilitat urbana.

L’Acusticat és l’acte central de la Setmana Sense Soroll, organitzada per la Generalitat, que enguany porta el lema “Aturem el soroll!”. La ponència inaugural anirà a càrrec d’Henk Wolfert, membre d’Eurocities, la xarxa de les principals ciutats europees que aplega a més de 120 municipis, que parlarà sobre la gestió de la contaminació acústica a les ciutats europees. El congrés està coorganitzat pel departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Associació Catalana de Consultors Acústics, el Laboratori d’Enginyeria Acústica i Mecànica, a més dels ajuntaments de Sabadell i Terrassa.