El Suprem torna a vetar la investidura de Sànchez

El jutge Pablo Llarena impedeix que el candidat participi físicament o telemàticament al Parlament

Manifestació massiva per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart
Manifestació massiva per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart | Adrià Costa
Redacció
12 d'abril del 2018
Actualitzat a les 14:14h
El Tribunal Suprem ha tombat per segona vegada la investidura de Jordi Sànchez. El magistrat Pablo Llarena ha decidit impedir la presència -física o telemàtica- del candidat a la presidència de la Generalitat i, d'aquesta manera, impedeix que se celebri el debat convocat aquest divendres pel president del Parlament, Roger Torrent. La legislatura torna a quedar encallada en un moment en què ja corren els terminis per anar a noves eleccions si no s'aconsegueix investir un candidat abans del 22 de maig.

Es tracta de la segona vegada que el Suprem no permet a l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) acudir al debat parlamentari. Fa més un mes, a principis de març, Carles Puigdemont va fer un pas al costat i va assenyalar Sànchez com a successor. Immediatament es va fer una ronda de contactes amb els grups i, un cop proposat formalment per Torrent, va demanar permís a Llarena per assistir al ple. Va ser en aquell moment quan Junts per Catalunya (JxCat) i ERC van negociar proposar Jordi Turull com a candidat. No va prosperar i, a banda, Turull va ser empresonat l'endemà.

Davant la impossibilitat d'investir Sànchez, Torrent té intenció de recórrer a organismes internacionals. La nova aposta pel número dos de JxCat s'explica, fonamentalment, per les mesures cautelars imposades pel comitè de Drets Humans de les Nacions Unides. La defensa jurídica del candidat, liderada per Jordi Pina i Nico Krisch, manté que aquestes mesures haurien de permetre la investidura. "Si no les compleixen, estaran saltant-se una instrucció internacional", recalquen aquests dies fonts jurídiques.

En tot cas, la negativa del Suprem a permetre la sortida en llibertat de l'expresident de l'ANC -empresonat des del 16 d'octubre al costat de Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural- obre una nova etapa en la legislatura. Segons les fonts consultades per NacióDigital, Puigdemont planteja des del cap de setmana passat no proposar cap candidat alternatiu, de manera que el bloqueig persistiria i hi hauria noves eleccions en cas de persistir en la idea. Això contrasta amb l'acord al qual van arribar JxCat i ERC segons el qual els primers haurien de presentar candidat abans de Sant Jordi.
 

Manifestació massiva per reclamar l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart Foto: Adrià Costa