C's proposa «mesures d'emergència» per augmentar l'habitatge de lloguer social a la ciutat

Els taronges aposten pel finançament europeu i la col·laboració público-privada

11 d'abril del 2018
Actualitzat el 12 d'abril a les 15:12h
El grup municipal de Ciutadans de Terrassa presentarà una proposta de resolució al pròxim ple de març, per augmentar l'habitatge de lloguer social de la ciutat. Una proposta que té per objectiu passar del 2% actual al 15 % d'aquests habitatges Terrassa en els pròxims deu anys, unes xifres que segons el regidor David Aguinaga Abad "situaríem la ciutat a les xifres d'altres ciutats europees". Ho ha dit a la roda de premsa de presentació de la moció, aquest dimecres 11 d'abril. 

Segons Ciutadans el què cal fer per augmentar l'habitatge de lloguer social a la ciutat és, d'una banda, que l'Ajuntament adquireixi habitatges buits de promotors i bancs amb un finançament europeu a través del Banc Europeu d'Inversions. Per Aguinaga, aquesta és una "mesura d'emergència" per adquirir habitatges de manera ràpida. La segona proposta que Ciutadans posarà damunt de la taula està pensada perquè es faci en un període de més llarg termini i consistiria en una col·laboració público-privada on l'Ajuntament "actuï com a promotor amb la col·laboració d'entitats privades" perquè aquestes alliberin terrenys per la construcció d'habitatge de lloguer social. Per tirar endavant aquesta segona mesura, des del grup municipal taronja proposen que l'Ajuntament hi inverteixi el 50% de l'impost de plusvàlues del total de la ciutat. 

Aquestes propostes arriben pocs dies després que el grup de Terrassa en Comú també entrés una moció en el mateix sentit. Ciutadans ha assegurat que la seva voluntat és arribar al màxim d'acords possibles tant amb el govern com amb l'altre grup proposant per tirar endavant mesures per revertir la situació actual de l'habitatge de lloguer social de Terrassa en un moment en el qual el preu de lloguer ha "augmentat de manera vertiginosa" ha expressat Aguinaga, ja que en els darrers dos anys els preus han augmentat una mitjana del 9%. 

Uns augments que Ciutadans de Terrassa atribueix a una millora (relativa) de la situació econòmica i reducció de l'atur, a l'aversió a la compra d'un habitatge pel grau d'endeutament que provoca, l'enduriment de les condicions del crèdit i en l'expulsió de població provinent d’altres ciutats on els preus encara són més prohibitius i que ocasiona la pressió a l'alça dels preus locals.