Espanyolisme: l'organització

El Bages és la comarca amb més GDR -grups espanyolistes anti-CDR- de Catalunya

A la Democracia y Unidad Espanyola (DUE) de Vizern, s'hi ha de sumar la Resistencia Pont de Vilomara i Resistencia Castellbell i el Vilar | Aquests grups es preparen per provocar l'independentisme per mostrar-lo com a violent

per Pere Fontanals, Manresa | 7 d'abril de 2018 a les 10:00 |
Mapa de GDR a Catalunya, a dia d'avui | GDR
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Bages té el dubtós honor de ser la comarca de Catalunya que té més grupúscols espanyolistes en la xarxa que al llarg d'aquesta setmana s'organitzen en xarxa al país sota el nom de GDR, per donar resposta a les accions dels grups independentistes del CDR. Al Bages, els tres grups locals són la coneguda DUE, de Jaime Vizern, la Resistencia Pont de Vilomara, que lidera José Luís Iglesias, i la Resistencia Castellbell i el Vilar, gestionada, principalment, per Mariano Herrero.

La nova estructura dels GDR, que s'està coordinant a nivell de país en intenses reunions aquestes darreres setmanes -l'última la nit de dimarts passat en un local del carrer Nàpols de Barcelona-, es fonamenta en l'aprofitament de grupúsculs espanyolistes, amb elements d'extrema dreta, preexistens -com els tres del Bages-, per fer xarxa i cedir-se individus per a accions concretes. DUE cobreix Bages, però tapoc no descarta pujar al Berguedà i el Solsonès; Resistencia del Pont se centra en el seu municipi i Balsareny, i Resistenció de Castellbell també toca la part frontera del Vallès Occidental, on hi ha un altre grupúscol a Terrassa.


GDR és l'acròmin de Grupos Defensa Resistencia i el seu principal objectiu és "netejar simbologia política" per "tornar a la convivència" i "acabar amb els que pretenen la fractura social". En la seva definició es desmarquen de la Coordinadora per Tabarnia, igual que va fer Ciudadanos, fa dues setmanes.

En teoria, la voluntat és mimetitzar el funcionament dels CDR des de l'òptica espanyolista, però supediten tota la seva activitat -si més no l'activitat publicada- a respondre a les accions que portin a terme els Comitès en Defensa de la República. O sigui, el mateix que porten fent els darrers mesos, però d'una forma coordinada i oferint-se suports.


Provocar els CDR per criminalitzar l'independentisme

No és descartable, però, que en la línia dels últims esdeveniments, en el futur busquin més l'enfrontament directe o la provocació amb els independentistes del CDR. El procés català es troba en un punt àlgid de judicalització, i l'espanyolisme necessita que l'independentisme es mostri violent per justificar les decisions judicials.

Dilluns passat, mentre el CDR de Santpedor-Castellnou reconstruïa l'estelada gegant que el dia abans havien intentat desmuntar els unionistes, una vintena de membres de DUE i de Resistencia del Pont de Vilomara s'hi van acostar amb crits i insults. Quan va aparèixer la policia, el seu discurs va canviar i es van dedicar a criminalitzar els Mossos a la xarxa.

Una mostra més d'aquesta finalitat de provocar els CDR per intentar que responguin i així poder criminalitzar l'independentisme, és que totes les accions on coincideixen són gravades amb el mòbil, fins i tot els seus insults, amenaces i crits. La mostra més clara d'això és el vídeo que va gravar Jordi Cervantes al Collbaix mentre ell insultava un grup excursionista independentista tot esperant que algú el respongués agressivament.

Però la mostra més clara són les indicacions que el president de DUE, Jaime Vizern, va donar després de la reunió al carrer Nàpols, en un nou grup tancat de Facebook creat per a aquests efectes. En el seu missatge inisisteix que aquest nou grup "no és com els altres", que el seu únic objecte és recollir informació "de les accions que porten i portaran a terme els CDR" per poder "actuar".

En el missatge de Vizern, també demana "gent compromesa" que "no li faci por" actuar en situacions en que es por coincidir amb els CDR, "com en talls de carretera". Finalment, Vizern trasllada al grup la conversa del carrer Nàpols i demana que "si algú pot contribuir de manera econòminca, donant assessorament jurídic o administratiu, sereu benvinguts". I acaba amb "hem d'organitzar-nos".

 

Participació