Investigadors de l’ESEIAAT participen en una missió espacial per estudiar els llamps gegants

La missió s’ha llançat a l’espai des de la plataforma de la NASA al Cap Canaveral, als Estats Units

Redacció
03 d'abril del 2018
Actualitzat el 09 d'abril a les 11:40h

Moment de la sortida de la missió per estudiar els llamps gegants


El grup de recerca de Llamps, Electricitat Atmosfèrica i Alta Tensió (LRG) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) al Campus de Terrassa participa en la missió espacial d'Atmosphere Space Interactions Monito (ASIM) per observar, enregistrar i analitzar les tempestes elèctriques més violentes de l’atmosfera. L’objectiu és contrastar les dades recollides per un observatori instal·lat a l’Estació Espacial Internacional (ISS), que mesurarà les emissions terrestres d’alta energia a l’atmosfera, amb les dades que obté la UPC en diferents punts del planeta.

En la missió hi participen científics de Dinamarca, Noruega i d’Espanya, on lidera el projecte l’investigador Víctor Reglero, de la Universitat de València. En el projecte hi participa també l’Instituto de Astrofísica de Andalucía del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i l’Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial (INTA). Per part de la UPC, el coordinador és Joan Montanyà, del grup de recerca de Llamps, Electricitat Atmosfèrica i Alta Tensió, el qual
ha rebut per a aquest projecte dos milions d’euros del Ministeri d’Economia, Indústria i
Competitivitat (MINECO). 

Aquest equip de la UPC està format per investigadors i professors de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) i per participar en la missió ASIM han instal·lat equips d’enregistrament de molt alta precisió, únics a Europa, a diferents indrets com ara el Delta de l’Ebre, Santa Marta i l’illa de Sant Andrés (a Colòmbia) o  l’illa de Curaçao (a Les Antilles), per observar, enregistrar i analitzar sprites i jets gegants. Aquests fenòmens són grans descarregues elèctriques que es generen entre la part superior dels núvols de tempesta i la ionosfera, i poden arribar a una altitud de fins 90 km d’altitud.



Les dades obtingudes pels investigadors de la UPC es contrastaran amb les dades que obtingui ASIM, l’observatori de raigs Ultra Violeta, RaigsX i Raigs Gamma, en la missió llençada per la NASA el 2 d’abril des de Cap Canaveral. Aquest instrument s’acoblarà a la plataforma externa del Mòdul Columbus de  l'Estació Espacial Internacional (ISS) per observar l’atmosfera de la Terra. Mesurarà concretament tempestes extremes, vapor d'aigua, núvols, aerosols i la seva interacció entre l'atmosfera i l’espai.
 
El grup de científics de la UPC és pioner en l’estudi dels llamps en l’àmbit europeu. Des del 2001 estudia les condicions de les tempestes, l'activitat de llamps i la seva relació amb els TGF i els TLE. Des del seu laboratori al Campus de Terrassa, obtenen imatges de vídeo d'alta velocitat de llamps, sprites i jets gegants, i complementen aquesta informació amb la xarxa Lightning  Mapping Array (LMA) que permet reproduir el comportament de l’activitat elèctrica a terra en 3D per estudiar els mecanismes de llamps relacionats amb la dinàmica de les descàrregues violentes d’Alta Energia X i Gamma de molt curta durada (TGF i TLE).