L'aigua serà pública a Terrassa a partir del 10 de desembre

El ple municipal de Terrassa ha aprovat definitivament el canvi de gestió de l'aigua

Ple municipal de Terrassa
Ple municipal de Terrassa | Ajuntament de Terrassa
22 de març del 2018
Actualitzat el 03 d'abril a les 10:31h
La gestió de l'aigua de Terrassa serà pública a partir del 10 de desembre després que el ple de març ha aprovat aquest dijous de manera definitiva el canvi de gestió del servei d'abastament amb els vots favorables del PSC, TeC, ERC-Mes i CUP, l'abstenció del PDECat i els vots en contra de C's i del PP. Coincidint casualment amb el Dia Mundial de l'Aigua, Terrassa es converteix així en la primera gran ciutat de Catalunya i gairebé d'Espanya, després de Valladolid, en re municipalitzar el servei d'aigua. 

Una aprovació que ha estat aplaudida pels membres de la Taula de l'Aigua que han assistit al ple per ser presents en un dia que l'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha qualificat d'històric per Terrassa. "Amb aquesta aprovació hem enfortit la sobirania municipal i el control públic d'un dret de la ciutadania", ha expressat Vega. 

Pel què fa a les reaccions dels diversos partits polítics, el regidor de la CUP, Marc Medina, ha estat contundent i ha assegurat que "avui l'aigua deixa de ser negoci per ser un dret social universal, la re municipalització és una demostració que el model econòmic no mana per davant de les decisions populars". Per la seva banda, el regidor de Ciutadans, Javier González, ha argumentat que vot contrari del seu partit ha estat pels dubtes que els genera el canvi de gestió ja que "ens arrisquem a irresponsabilitats polítiques i econòmiques".

Des del grup municipal del PDECat, Miquel Sàmper, ha expressat que tot i que comparteixen els beneficis que genera la municipalització, "no s'han contemplat els riscos que té aquest canvi i que ens pot costar molts diners a tots els terrassencs i terrassenques", si l'Ajuntament entra en contenciosos i litígis amb MINA Aigües de Terrassa. Per la seva banda, Carles Caballero, regidor d'ERC-Mes ha expressat que l'acord "compleix amb la voluntat de la ciutadania que ha donat suport a la municipalització de l'aigua". Finalment, el regidor de Terrassa en Comú, Xavier Matilla, ha assegurat que "el model avança cap a una lògica de transparència i una nova lògica de participació ciutadana". El grup municipal del Partit Popular no ha intervingut. 

 

La municipalització serà efectiva al desembre 

No obstant això s'ha hagut d'aprovar una quarta pròrroga forçosa per assegurar la continuïtat del servei, ja que la posada en marxa mitjançant la creació de l’Entitat Pública Empresarial Local (EPEL) Terrassa cicle de l'aigua, no serà efectiva fins al mes de desembre. Una pròrroga que ha comptat amb  els vots favorables del PSC, TeC, ERC-Mes, CUP i PDECat i els vots en contra de C's i del PP i que servirà per a la preparació del nou servei, l’adequació de les noves oficines i les eines informàtiques necessàries, i la incorporació a l’Entitat Pública de les persones que actualment treballen al servei de l’aigua a Terrassa. La pròrroga és de 6 mesos de manera que serà efectiva fins al 9 de desembre de 2018. Això significa que el dilluns 10 de desembre Terrassa començarà a gestionar l'aigua públicament. 

Després de 75 anys de gestió privada per part de MINA Aigües de Terrassa, a partir del 2015 amb el nou govern municipal i la finalització del contracte de concessió es va fer una revisió en el model de gestió del subministrament de l'aigua que després de l'aprovació inicial el passat 7 de setembre conclou avui amb l'aprovació definitiva. 

Un procés que va liderar l'exalcalde Jordi Ballart i que avui, l'alcalde Alfredo Vega, ha reconegut que ha estat "un camí difícil, que ha tingut moments molt durs". Els diferents partits que han donat suport a la re municipalització han volgut agrair l'esforç i la feina que s'ha fet durant aquests dos anys des dels diferents àmbits de la ciutadania i de l'administració. 

MINA demana una mediació

Amb tot però, avui mateix l'Autoritat Catalana de la Competència de la Generalitat ha enviat un requeriment a l'Ajuntament de Terrassa per advertir-lo que necessita un informe preceptiu perquè la municipalització del servei d'abastament d'aigua tingui totes les garanties. Un requeriment que des de l'equip de govern s'ha tractat com una al·legació i que es donarà resposta ara que ja ha estat aprovat el canvi de model de gestió de l'aigua de Terrassa.

En aquest sentit, MINA ha fet saber a través d'un comunicat que el requeriment de la Generalitat li dóna la raó i posa de manifest les particularitats del servei de Terrassa, unes particularitats que "no s’han tingut en compte en els acords adoptats per l’Ajuntament fins a data d’avui". Una vegada més MINA ha expressat el seu compromís a seguir oferint un "servei de qualitat" i ha recordat que van sol·licitar una mediació a l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Terrassa amb la voluntat que intercedeixi en les qüestions de controvèrsia per trobar una entesa amb l’Ajuntament.