​El Vallès Occidental crea set cooperatives i dona feina a una quarantena de persones el 2017

La Generalitat té reservats 12 milions d'euros per a una tercera convocatòria per aquest projecte

Els diferents impulsors i participants de l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental
Els diferents impulsors i participants de l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental | Albert Hernàndez
Redacció
22 de març del 2018
Actualitzat el 23 de març a les 10:55h

Els diferents impulsors i participants de l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental Foto: Albert Hernàndez


L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, l’eina per desenvolupar una economia social i cooperativa, ha creat set cooperatives i ha inserit laboralment 41 persones durant el 2017. Aquest és el resultat d’aquest projecte, impulsat pel Departament de Treball i Afers Socials i que a la comarca està impulsat per l’Ajuntament de Sabadell, el Consell Comarcal del Vallès Occidental i les Xarxes Locals, representades per Can Capablanca, L’Eina de Terrassa i Doble Via de Sant Cugat, a més de la col·laboració dels consistoris de Terrassa i Sant Cugat.
 
El membre de l’Ateneu Cooperatiu vallesà, Josep Nadal, ha indicat que l’any passat va servir per “posar les bases i aquest any s’està consolidant”, després que en la presentació de la iniciativa, el febrer del 2017, es marqués com a objectius la creació de 30 cooperatives i generar una cinquantena de llocs de treball. En aquest sentit, ha apuntat que el que es farà, “després d’assumir que no es podria aconseguir” és fer un acompanyament per a la creació de 30 cooperatives i fer el mateix procés amb un miler de persones. Així com crear una taula rural, amb agents del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i el de Collserola.
 
De cara aquesta tercera convocatòria d’ateneus cooperatius, el Departament ha destinat 12 milions d’euros, que estaven “tancats” des d’abans de l’aplicació de l’article 155, tal com ha subratllat la subdirectora general d’Economia Social, Cooperatives i Treball Autònom, Roser Hernàndez. Tot i que ha reconegut que “a nivell administratiu” s’ha alentit, pel fet que la firma ha de venir de Madrid i no de la consellera, en aquest cas, Dolors Bassa.
 
Hernàndez, però, no ha indicat els criteris per repartir aquesta quantia entre els 14 Ateneus que hi ha pel territori, ja que “encara s’està estudiant”. En l’anterior convocatòria, el Vallès Occidental va rebre 215.000 euros dels 18 milions d’euros destinats fins a mitjans de 2019.
 
Àmbits d’actuació
 
Hernàndez ha enumerat un seguit d’accions concretes que va en la línia “del foment i ajudar a créixer les cooperatives” com ara “apropar l’economia social, en especial a les escoles”. Nadal ha dit que l’industrial “és l’àmbit que anem més coixos” i ha remarcat la immersió en sectors com els de l’habitatge, amb propostes de Castellar, entre d’altres municipis.