​L'exposició «100 anys de l’Electra Caldense» arriba a Terrassa

Es pot visitar a l'ESEIAAT fins el 10 d'abril

Peça orginal de l’Electra Caldense
Peça orginal de l’Electra Caldense | Cedida
Redacció
25 de març del 2018
Actualitzat el 26 de març a les 10:47h
La històrica empresa distribuïdora d’electricitat de Caldes de Montbui fa un segle que distribueix energia de proximitat a 10 municipis del Vallès L’any 1917, un grup de pioners constitueixen formalment a Caldes de Montbui (Vallès Oriental) l’Electra Caldense, una de les primeres empreses energètiques catalanes.

Per commemorar els seus 100 anys d’història, l’Electra Caldense ha elaborat una exposició que mostra la trajectòria d’aquesta empresa i l’evolució de la generació i distribució de l’electricitat a Catalunya al servei de les necessitats socials, industrials i econòmiques del Vallès.

Aquesta exposició arriba ara a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la mà del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i estarà oberta al públic fins el dia 10 d’abril. En la mostra, el visitant podrà fer el recorregut històric d’aquesta empresa energètica vallesana i, a través d’ella, l’evolució del sector elèctric des dels inicis de la segona revolució industrial fins les dues primeres dècades del XXI, tot il·lustrat amb fotografies de l’època, documents històrics d’arxiu o aparells, com ara, els primers transformadors, els primers comptadors domèstics, de 3 ampers i 50 volts fabricats per Ferranti, fins el cmptador l’actual, intel·ligent i digital fabricat per l’empresa ZIV, de 230 volts.

També es poden veure amb tot detall, per exemple, la composició dels cables de molt alta tensió o diverses maquinàries de distribució d’electricitat que faran les delícies dels aficionats a la història de la tecnologia i de l’electricitat en particular.

L’exposició constata la importància de l’esperit emprenedor en el desenvolupament industrial, social i econòmic dels territoris o de la distribució i generació de l’energia adequada a les seves necessitats. Tal i com expressa Albert Xalabarder, descendent dels fundadors i conseller de l’Electra Caldense, "a l’Electra Caldense som distribuïdors d’electricitat de proximitat".

Actualment, l’Electra Caldense distribueix electricitat amb una potència instal·lada de 88MVA i 224 estacions transformadores a mes de 12.400 usuaris de les poblacions de Caldes de Montbui, Sant Feliu de Codines, Gallifa, Palau Solità i Plegamans, Sentmenat, Sabadell, Sant Llorenç Savall, Bigues i Riells i Sant Eulàlia de Ronçana.