L'associació Terrassaharaui busca famílies per acollir infants saharauis aquest estiu

L'entitat fa una crida i resol tota mena de dubtes

Redacció
17 de març del 2018
Actualitzat el 19 de març a les 0:45h
Com cada any, nens i nenes saharauís venen a passar els mesos d'estiu a la nostra ciutat, quan les condicions de vida als campaments de refugiats sahrauís són molt dures amb temperatures que poden arribar als 60ºC. Enguany l'associació Terrassaharaui, que coordina l'arribada d'aquests infants a Terrassa, fa una crida per buscar famílies per acollir aquests infants del Sàhara Occidental. L’Associació Terrassaharaui s’entrevista amb les famílies interessades en acollir, resol dubtes, preguntes i coneixen les situacions personals de les persones i famílies acollidores. 

Què implica l’Acollida?

Els infants saharauis fan estades de dos mesos a Catalunya durant l’estiu. L’infant rep una la revisió mèdica general que ha estat prèviament concertada pels coordinadors/res de l’associació. Els pediatres dels Centres d'Atenció Primària de cada municipi realitzaran les visites tenint en compte la situació en la que viuen en els campaments aquests infants i sobre la que els hi haurà informat l’organització. Els infants acollits a Terrassa també fan una visita optomètrica i una altra d’odontològica, que concerta l’Associació Terrassaharui. És important que els infants sahrauís convisquin amb infants catalans i coneguin les nostres costums per això en alguns casos l’organització del municipi facilitar que els infants sahrauís participin en els Casals d’Estiu del municipi.

Així mateix i per tal de que els infants sahrauís, no trobin a faltar casa seva i altres nens i nenes, s’organitzaran activitats de lleure conjuntes entre totes les famílies de cada municipi o zona, una trobada setmanal a la tarda amb les famílies d’acollida i els infants. Els infants poden marxar de vacances a altres indrets amb la família d’acollida sempre que no signifiqui un desplaçament a un altre país donat que els infants sahrauís només disposen d’un permís per estar en territori espanyol.

A Terrassa, durant el mes de juliol assistim a la recepció dels ajuntaments dels municipis que han acollit infants sahrauís i que els Coordinadors/es del municipi hauran previst amb anterioritat i acompanyem als infants sahrauís a la Festa Central del Projecte de Vacances en Pau en algun dels municipis participant en el projecte i ala Manifestació a Barcelona. Aquesta Festa té un caràcter lúdic i de convivència entre tots els infants que han vingut a Catalunya i les famílies que els han acollit.

El projecte Vacances en Pau és un projecte solidari amb el Poble Sahrauí que fa molts anys que s’organitza. Consideren que "el més òptim seria que no s’hagués de fer, perquè voldria dir que la nefasta situació en la que aquest poble es troba, s’hauria solucionat, però de moment, no és així". La seva implicació en la salut i el benestar dels infants, com la seva funció de divulgació i sensibilització vers la causa sahrauí són els seus principals eixos.

Aquest és un projecte amb implementació a tot Catalunya, però també en totes les comunitats autònomes de l’estat espanyol. Els infants sahrauís han nascut i viuen en els campaments de refugiats, situats fa més de 41 anys a la Hamada algeriana, un lloc on la seva vida, es veu privada del més elemental, on l’alimentació no és tot el complerta que hauria de ser perquè els hi aporti tots els elements necessaris per un creixement sà. Són infants que per les circumstàncies en la que es troba el seu poble, si no és participant en aquest projecte, no tenen la possibilitat de veure o fer coses tan habituals per nosaltres com passejar per la muntanya amb arbres, banyar-se al mar o passejar per carrers.