La prohibició de fer foc al bosc arrenca aquest dijous

Del 15 de març al 15 d’octubre, no se'n pot fer als terrenys forestals sense autorització | Aquest any 2018, des de l’1 de gener fins avui, hi ha hagut a Catalunya 41 incendis forestals que han cremat 39,18 hectàrees forestals

Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.
Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria. | Arxiu.
Redacció
14 de març del 2018
Actualitzat el 19 de març a les 0:36h
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació informa que a partir d’aquest dijous, dia 15 de març, fins al 15 d’octubre no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició recollida en el Decret 64/1995 té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals.
 
La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat. També es recorda a la ciutadania la importància de comunicar la possible existència d'un incendi forestal al telèfon d'Emergències 112.
 
Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.
 
També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.
 
Aquest any 2018, des de l’1 de gener fins avui, hi ha hagut a Catalunya 41 incendis forestals que han cremat 39,18 hectàrees forestals (dades provisionals). Els focs més importants han estat a Castelló de Farfanya (la Noguera, 20 de febrer) i Castelldefels (el Baix Llobregat, 1 de gener).

A més a més, des de l’any 2015 està prohibit a Terrassa cremar restes vegetals de manera permanent durant tot l’any, per tal de reduir el risc d’incendis, i també per preservar els ecosistemes de l’Anella Verda, en compliment del decret d’Alcaldia del 4 de febrer de 2015. Només de forma excepcional es podran autoritzar cremes per motius fitosanitaris quan hi hagi perill d'infecció i l'autoritat competent en sanitat vegetal determini que es necessària la crema de restes sense moure-les de lloc. Consulta tota la informació relacionada amb la prevenció d'incendis forestals de Terrassa al web de l'Ajuntament. 

Per poder encendre foc durant aquest període caldrà que ompliu la sol·licitud que trobareu al web de la Generalitat.