S'implanta la segona fase de recollida de residus de càrrega lateral

A partir d'aquest dimecres 14 de març s'instal·laran 775 contenidors a vuit barris de la ciutat

Redacció
13 de març del 2018
Actualitzat el 19 de març a les 0:36h
Camió de les escombraries amb càrrega lateral de Terrassa
Camió de les escombraries amb càrrega lateral de Terrassa | Eco-equip
L’empresa municipal que gestiona el servei de recollida de residus a Terrassa, Eco-Equip, S.A. iniciarà a partir d'aquest dimecres 14 de març la segona fase d’implantació del sistema de recollida selectiva de residus de càrrega lateral. Aquesta operació representa la retirada, a vuit barris, de 206 àrees d’aportació del sistema tradicional de càrrega posterior, i la implantació de 130 de noves per a les cinc fraccions (resta, paper i cartró, envasos, orgànica i vidre) amb contenidors de gran capacitat.

775 contenidors per a vuit barris

La tercera línia que ara s’implanta permet l’ampliació del sistema de recollida de càrrega lateral a vuit barris més: Vallparadís, Poble Nou-Zona Esportiva, Sant Pere Nord, Egara, Torre-Sana, Ca n’Anglada, Cementiri Vell i Can Palet. En total, s’instal·laran fins a 775 contenidors nous. La compra, que va ser adjudicada a l’empresa Rottotank SL, ha representat per a Eco Equip una inversió de 633.495 euros. ​Els primers barris on es col·locaran són els de Cementiri Vell i Vallparadís. 

Freqüència de pas

L’Ajuntament ja ha contactat amb les associacions de veïns afectades per informar- los dels contenidors que es trauran, dels que es posaran, dels llocs on s’ubicaran i de la freqüència de pas dels camions, que queda definida de la següent manera:

• Resta: diària (igual que ara, cap modificació)
• Paper, cartró i orgànica: actualment es recull cada 2 dies, i amb el nou sistema es farà de 2 a 3 cops per setmana.
• Vidre: a hores d’ara el servei es realitza 1 cop cada 5 dies. A partir d’ara es farà 1 cop cada 20 dies.

El servei de recollida de residus de càrrega lateral es presta amb un únic operari conductor del vehicle, que desenvolupa les tasques sense necessitat de baixar del vehicle. Tot i així, cal realitzar tasques prèvies de repàs de les zones per tal d’evitar dificultats a l’hora de buidar els contenidors, una tasca a la que es dediquen bona part de les persones que fins ara fan la recollida manual dels contenidors.

Aquest model forma part dels compromisos definits en el Pacte per la Neteja i la Recollida Selectiva que contempla, entre d’altres, la millora del servei i el reforç de la inspecció i el control. La previsió inicial és que la implantació d’aquesta tercera línia finalitzi abans del 27 de març, tot i que la planificació està supeditada al ritme d’instal·lació i les possibles incidències que puguin sorgir. El servei de Medi Ambient canalitzarà els dubtes dels ciutadans que arribin a través del telèfon del servei d’informació municipal 010.

Les dues primeres línies de recollida selectiva de residus de càrrega lateral es van implantar en una primera fase al 2014, als punts d’alta densitat de residus i avingudes, i va tenir una afectació aproximada del 25% del municipi. Llavors, es van canviar els contenidors a un total de 26 barris de la ciutat. En aquests tres anys, el nou sistema ha demostrat en aquestes zones la seva eficiència i eficàcia, ja que s’ha augmentat la capacitat de recollida instal·lada, s’ha reduït la freqüència de pas sense risc de desbordaments i ha facilitat una redistribució dels recursos humans. A més, ha permès l’alliberament d’espais de la via pública, ja que els nous contenidors comporten la retirada d’un nombre superior de punts de recollida selectiva. En definitiva, el sistema de recollida lateral ha demostrat que aporta avantatges en costos, impactes ambientals i de neteja, i ajuda a endreçar l’espai públic.