Rubí planteja un sistema de transport públic totalment gratuït i universal per a tots els seus ciutadans

L'executiu local incorporarà aquesta condició al plec de clàusules del nou contracte del servei d’autobús urbà que està redactant

Redacció
12 de març del 2018
Actualitzat a les 16:26h
L'Ajuntament de Rubí està treballant perquè la ciutat disposi, a mitjans de 2019 o principis de 2020, d'un sistema de transport públic totalment gratuït i universal. Així ho ha anunciat aquest dilluns l'alcaldessa, Ana María Martínez (PSC), que ha indicat que aquesta mesura, pionera a Catalunya, s'incorporarà al plec de clàusules del nou contracte del servei d'autobús urbà que ara s’està redactant -el contracte vigent finalitza el 2019-.

L'objectiu és convertir Rubí en una ciutat més sostenible, millorar la mobilitat i l'aparcament i fomentar el comerç local, entre d'altres. La gratuïtat del transport públic se sufragarà amb l'increment d’ingressos previst pel fet d'haver superat la xifra dels 75.000 habitants, que es farà efectiu l'any 2020.

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, ha explicat que la mesura suposarà "un canvi en la cultura de la mobilitat a la ciutat". La batlle ha afirmat que amb aquesta acció el govern local vol "fomentar l'ús del transport públic sobre el cotxe privat".

En aquest sentit ha destcat la necessitat d'assolir un model "més sostenible" i de convertir el municipi en una població "més verda, neta i lliure de contaminació". Així mateix ha considerat que caldrà fomentar un canvi d'hàbits perquè els veïns deixin el cotxe a casa. "si aconseguim reduir el nombre de vehicles privats, guanyarem en mobilitat". La intenció és reduir cues, incrementar la seguretat a nivell de mobilitat i millorar el trànsit intern. 

Un altre dels beneficis de la gratuïtat del transport públic és que al reduir-se el nombre de vehicles que han de fer trajectes curts per la ciutat, també es reduirà la necessitat de trobar aparcament. "Creiem que una de les solucions a aquesta problemàtica passa per potenciar el transport públic", ha apuntat.

Suport als col·lectius amb menys recursos

Un altre aspecte que ha mogut l'equip de govern a impulsar aquesta mesura és l'econòmic. D'aquesta forma assenyalen que persones amb recursos limitats veuran alleugerida la seva economia al no haver d'assumir aquesta despesa. Segons Martínez, hi ha dos col·lectius que es veuran clarament beneficiats amb aquesta mesura: els estudiants i la gent gran.

La gratuïtat de l'autobús també permetrà democratitzar la situació d’alguns barris i urbanitzacions que queden allunyades del centre urbà, ja que passaran a tenir una via directa amb la resta de barris de manera gratuïta.