La MútuaTerrassa, líder en rapidesa en l'atenció d'ictus

És el centre de Catalunya que presenta un temps menor entre l’arribada del pacient fins a l’administració del tractament intravenós

| 05/03/2018 a les 13:06h
Arxivat a: Educació, rapidesa, MútuaTerrassa, salut, ictus
L’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) és el centre líder de Catalunya en actuació del Codi Ictus ja que presenta un temps "porta-agulla" de només 26 minuts (12 per sota dels 38 minuts de mitjana que tenen la resta de centres), segons l'informe corresponent al 2017 del Pla Director de la Malaltia Vascular Cerebral del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. 

Des del  2014, l’Hospital Universitàri MútuaTerrassa ha ocupat sempre la primera o segona posició de l’esmentat rànquing, integrat pels 26 hospitals catalans que tenen Codi Ictus. Segons l’informe l’any passat l’HUMT va atendre un total de 234 Codi Ictus i 59 pacients van ser derivats a l’Hospital Clínic de Barcelona per rebre tractament amb trombectomia intraarterial (que s’empra quan no hi ha resposta a la trombòlisi intravenosa o aquesta està contraindicada) ja que actualment l’HUMT no proporciona aquest tractament de rescat intraarterial mecànic.

L’HUMT disposa de tots els mitjans tècnics i humans per realitzar aquesta tècnica i pot atendre malalts candidats a trombectomia com altres centres terciaris d’ictus, que actualment estan tots localitzats a l’àrea metropolitana de Barcelona.

L’HUMT va implantar el Codi Ictus al 2006 i per tant compta amb una trajectòria de 12 anys en la seva aplicació i amb uns resultats de referència en els darrers 4 anys. Treballa amb un model organitzatiu multidisciplinar ja que integra professionals del servei d’Urgències, Medicina Intensiva, Radiologia i Neurologia, i compta amb dues sales d’hemodinàmica i equipaments d’imatge avançada (com el TAC multimodal, que valora si part del teixit cerebral sotmès a isquèmia és recuperable a través del rescat mecànic).

La rapidesa d'actuació, clau en la recuperació en cas d'ictus 

L’ictus representa la primera causa de mort en la dona i la segona a nivell global i la primera causa de discapacitat física en els adults. Es produeix quan un trombe obstrueix una artèria impedint que arribi flux de sang i oxigen a la regió cerebral que depèn d’aquesta artèria. S’estima que, per cada minut que passa sense que hi arribi sang i oxigen (a causa del trombe que causa un ictus de gran vas), moren prop de dos milions de neurones.

Per tant en els ictus cerebrals la rapidesa d’actuació és un factor crític per a la recuperació del pacient (tant funcional com cognitiva) ja que es tracta d’una malaltia totalment "temps-depenent" i també és essencial per a millorar el pronòstic del pacient amb un ictus agut.

COMENTARIS

esperar
Anònim, 07/03/2018 a les 19:39
+1
-0
Jo només porto esperant 43 mesos per una petita intervenció. Sou collonuts.
Nota:
Anònim, 09/03/2018 a les 16:15
+0
-0
Anònim que espera: Doni-li les gràcies al seu estimat senyor MAS, que ostenta el premi al president de la comunitat que més va RETALLAR EN SANITAT de tota la península. Crec recordar que l'executor era míster Boi Ruiz, però no em faci cas perquè de "política de tele" no en sé gaire.

Agraeixi també al neolliberalisme, el PPSOE, la Troika i resta d'impresentables, el fet que l'estafa ("crisi", en diuen eufemísticament) ens tingui a tots/es més malalts i que durant els darrers anys hagi mort gent a qui encara no tocava.

Per cert: L'article parla del tema de l'ictus, no pas de la rapidesa en altres qüestions.
Agraiments
Anònim, 09/03/2018 a les 19:25
+0
-0
A qui en realitat ha de donar els agraïments és als que es vanagloriàvem per telèfon d`haver trinxat la sanitat catalana.
Felicitats
Anònim, 10/03/2018 a les 00:14
+0
-1
Bona notícia per Terrassa i per la Sanitat.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Ple municipal de Terrassa | Ajuntament de Terrassa
Anna Mira | 1 comentari
01/01/1970
El ple municipal de Terrassa ha aprovat definitivament el canvi de gestió de l'aigua
01/01/1970
L'Ajuntament nega que el document sigui necessari perquè no està creant un nou servei en règim de monopoli
El canvi d'hora ens pot fer sentir cansats però no provoca problemes de salut | Eva Domínguez
Jordi de Planell
01/01/1970
El catedràtic de Fisiologia Antoni Díez Noguera apunta que el cos "està perfectament preparat" per avançar els rellotges | Alguns estudis assenyalen que obligar l'organisme a adaptar-se a un nou horari pot tenir un impacte en els sistemes cerebral i cardiovascular, però els experts no donen credibilitat a aquestes tesis
Els diferents impulsors i participants de l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental | Albert Hernàndez
01/01/1970
La Generalitat té reservats 12 milions d'euros per a una tercera convocatòria per aquest projecte
01/01/1970
L'Institut per la Diversificació i l'Estalvi d'Energia apunta que la mesura pot suposar un estalvi d'un 5% del consum elèctric, que equival a 300 milions d'euros