Terrassa acull el Congrés dels Drets Humans amb l'objectiu d'oferir eines legals a la ciutadania

El Congrés se celebra avui i demà al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya | L'objectiu és facilitar a la ciutadania les eines per fer ús de la via legal en la defensa dels seus drets socials

Acte inaugrual del Congrés dels Drets Humans a Terrassa
Acte inaugrual del Congrés dels Drets Humans a Terrassa | Anna Mira
28 de febrer del 2018
Actualitzat el 01 de març a la 13:28h

El Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNATEC) és l'escenari del Congrés dels Drets Humans que se celebra avui i demà a Terrassa. Un congrés titulat "La justiciabilitat com a garantia dels drets socials" que té per objectiu facilitar eines a la ciutadania per defensar per la via legal els drets socials. 
 
En l'acte d'inauguració les diferents intervencions han fet palesa la regressió dels drets socials que vivim els últims anys en la nostra societat, tant en l'àmbit mundial com en l'àmbit nacional i local. El president del Consell de l’Advocacia Catalana, Julio J. Naveira, ha expressat que "quan la desigualtat social augmenta i empeny una part de la població a una situació de vulnerabilitat, la defensa i protecció dels drets i llibertats de caràcter civil, econòmic, social, cultural i mediambiental que la ciutadania té reconeguts, s’ha de reforçar". 

En la mateixa línia s’ha expressat el degà del Col·legi d’Advocats de Terrassa, Ignasi Puig, per a qui "l'efectiva realització dels Drets Econòmics, Socials, Culturals i Ambientals (DESCA) és un dels reptes que avui en dia es planteja a la societat i que hem d’abordar de manera especial des de l’advocacia institucional". Puig ha posat per exemple de regressió dels drets humans, la persecució del Valtonyc, la censura de l'exposició a ARCO, l'autocensura per part de El Periódico de l'última vinyeta del Ferreres, o la persecució de l'home que es va posar un nas de pallasso al costat d'un Guàrdia Civil. 

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha estat contundent en la seva exposició que lamentat que hi hagi presos polítics parafrasejant la cançó Diguem no de Raimon "Hem vist tancats
a la presó homes plens de raó. Ribó ha explicat que malgrat que els drets socials estan àmpliament desenvolupats en normes internacionals "no s'han complert a casa nostra". 

Segons Ribó la manera d'avançar en drets humans passa per "anar més enllà de la llei" i ha argumentat que la col·lectivitat ha de ser una manera activa de defensar els drets humans "calen causes col·lectives per defensar drets individuals". 

Naveira ha insistit que l'advocacia és clau per garantir els drets socials de la ciutadania i en la necessitat de treballar plegats, des de l’advocacia i des de les institucions socials, “davant el context mundial d’augment de les desigualtats entre la població, accentuades en temps de crisi”.

Per la seva banda, l'alcalde de Terrassa, Alfredo Vega, ha manifestat que "els drets humans encara són un ideal" i ha expressat que són uns drets que "han de formar part de la política però que s'han d'estendre a tots els àmbits de la vida". 

Culminació d’un cicle de conferències

Més d'un centenar de persones assisteixen avui i demà al III Congrés de Drets Humans organitzat pel Consell de l’Advocacia Catalana a Terrassa, amb la col·laboració de tots els Col·legis d’Advocats catalans, que al llarg de l’any 2017 han acollit diverses conferències per tractar de forma monotemàtica diferents drets econòmics, socials, ambientals  i culturals. Així, mentre que a Tarragona es van tractar els drets relacionats amb el medi ambient, Terrassa va debatre sobre els drets a la propietat intel·lectual i la cultura i Manresa sobre el dret a l’educació. Granollers es va centrar en el dret a una vida digna i als subministraments bàsics, Girona en el dret a la salut, Barcelona en el dret al treball i Sabadell en la protecció i assistència  la família.

Podeu consultar el programa del Congrés en aquest enllaç http://www.cicac.cat/wp-content/uploads/2018/02/PROGRAMA-23-02-2018.pdf