Terrassa es prepara per al Dia Internacional de les Dones amb una cinquantena d'activitats

El lema de la campanya «Cicles de vida, camins en igualtat?» vol qüestionar-se els rols i els estereotips que s'associen a les dones i els homes en les diferents etapes de la vida | L'acte central es farà el dimarts 6 de març

La regidora de Polítiques Socials i l'alcalde de Terrassa durant la presentació del Dia Internacional de les Dones
La regidora de Polítiques Socials i l'alcalde de Terrassa durant la presentació del Dia Internacional de les Dones | Ajuntament de Terrassa
05 de març del 2018
Actualitzat a les 10:24h
L'Ajuntament de Terrassa de la mà de la Comissió 8 de març posa en marxa la campanya de sensibilització pel Dia Internacional de la Dona. Enguany el fil conductor està basat a reflexionar sobre els rols i els estereotips que s'associen a dones i homes en les diferents etapes de la vida. Per això, el lema ho posa en qüestió "Cicles de vida, camins en igualtat?"

Durant l'acte de presentació de la campanya la regidora de Polítiques de Gènere, Gracia Garcia, ha destacat "des que som petits rebem molts imputs sexistes a tot arreu, sobretot en termes de publicitat" i ha agraït la implicació i la cooperació de les entitats feministes de la ciutat per dur a terme les diferents activitats programades.

L'acte central enguany es farà aquest dimarts dia 6 de març i no el dia 8, com s'havia fet altres anys, per respectar el dret a vaga i a manifestació de les dones. Així, la xerrada amb el títol "Cicles de vida i publicitat: una mirada de gènere", tindrà lloc al Teatre Principal a les 19 hores i té per objectiu reflexionar sobre els estereotips de les diferents etapes vitals de les persones, que trobem a la publicitat i els mitjans de comunicació, impregnats encara d’una mirada molt sexista. La xerrada anirà a càrrec de Yolanda Domínguez, artista experta en comunicació visual i gènere i comptarà amb una actuació musical a càrrec de Clara Peya, pianista, i Ariadna Peya, ballarina.

Per la seva banda, l'alcalde, Alfredo Vega, ha explicat que les administracions públiques tenen molta responsabilitat a l'hora d'acabar amb l'esquerda salarial, que segons CCOO se situa en un 24% de salari anual menys pel simple fet de ser dones. En aquest sentit ha expressat que aquesta campanya i tota la feina que l'Ajuntament fa en termes de Polítiques de Gènere han de servir per aconseguir una "Terrassa plenament feminista, igualitària i lliure de violència masclista".  

El cartell de la campanya

El treball guardonat amb el 1r premi, que ha estat escollit com a imatge de la campanya, és obra de Belén Bach Serra, i porta per títol “Ben amunt”. L’autora ha volgut reflectir amb aquesta composició l’esforç incansable de les dones, des de petites, per arribar ben amunt, tot i les dificultats que hi ha en el camí.

El cartell que il·lustra el programa d’actes i altres elements de difusió, és l’obra guanyadora del concurs de cartells que l’Ajuntament convoca des de 1992. Com a novetat i amb l’objectiu d’incorporar als homes en la lluita per la igualtat, hem obert aquest concurs per primer cop a totes les persones de la nostra ciutat. En aquesta edició, s’han presentat 14 cartells d’11 dones i de 3 homes.

El 2n premi ha estat per a Victor Vallejo López, amb la il·lustració que porta per títol “Podríamos volar juntos”. El 3r premi ha estat per a Helena Laguna Bastante, amb l’obra “La igualtat no té gènere”. L'entrega de premis del concurs de cartells es farà durant l'acte central, el 6 de març. 
 

Cartell del Dia Internacional de la Dona Foto: Ajuntament de Terrassa



Altres activitats a destacar

Pel què fa a les activitats, enguany s'han augmentat considerablement, passat de les 31 que es van programar l'any passat a les 57 per aquest 2018. Podeu consultar el programa d'activitats en aquest enllaç. 

Dimecres, 7 de març, a les 11 h
Lloc: Biblioteca Central de Terrassa
Xerrada: “Ángeles o demonios: representaciones femeninas en la historia del cine”, a càrrec de Maria Adell, crítica i professora a l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) dins el cicle Aula de cinema. Activitat dinàmica on s’intercalen fragments de pel·lícules per il·lustrar la representació de la figura de la dona a la gran pantalla, i com ha estat tractada en cada gènere cinematogràfic.

Dimecres, 14 de març, a les 19 0h
Lloc: Arxiu Històric de Terrassa
Conferència: “Lo negoci de las bruxas (1602 – 1619)”, repàs a la trista i sòrdida història de dinou dones acusades de bruixeria a la Terrassa de principis del segle XVII, a càrrec de Joan Soler, director de l’Arxiu Històric de Terrassa.

Dies 10, 12, 24 i 26 d’abril, de 18 a 20 h
Lloc: CAP Rambla
Xerrada: “Els homes davant la paternitat i la criança. Quin paper hi vull tenir?”, a càrrec d’Aharon Fernández, psicòleg social i psicoterapeuta. Adreçada a pares participants en els grups de preparació al part de Mútua Assistencial de Terrassa i Consorci Sanitari de Terrassa. Serà un espai per a construir diferents estratègies per viure la paternitat de manera més present, activa i conscient, i es treballaran aspectes clau per a l’establiment d’un bon vincle amb les i gaudir de la criança. 


Qui forma la Comissió 8 de març?

Aquesta comissió està formada per ACORD (Associació Counselling, Orientació Recurs per a Dones Lesbianes), Associació Amunt Dones creant realitats, Associació Cultural de Dones de Can Boada, Associació Cultural Musulmana de Terrassa-Dones Musulmanes, Associació de Dones Bahá'ís, Associació de Dones Montserrat Roig, Associació de Puntaires de Terrassa, Associació de Vídues de Terrassa, Casal de la Dona, Ciutadans-Partido de la Ciudadanía, Col·lectiu de Dones de Ca n'Angalda, Comissió Dones i disCapacitats de la Taula de Capacitats Diverses i Accessibilitat, CUP, Dona més Dona, GAM Vallès, ERC-MES, Grup de Dones amb Empenta de Vilardell, Grup de Dones amb Iniciativa de Can Palet, Grup de Dones del Centre, LGTB Terrassa, PDeCAT, PSC-CP, PPC, Secretaria de la Dona de CCOO, Secretaria de la Dona UGT, Solidaritat tens Nom de Dona i TeC-E.